Επιβολή δασμών στο κινεζικό χαρτί

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Μαΐου 2011, 05:14
Επιβολή δασμών στο κινεζικό χαρτί
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι αυξάνει τους δασμούς στις εισαγωγές γυαλιστερού χαρτιού από την Κίνα για μια περίοδο πέντε ετών. Είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες λαμβάνουν τέτοια μέτρα για την αντιμετώπιση της κινεζικής πολιτικής η οποία προχωρεί σε συχνές υποτιμήσεις του νομίσματός της σε συνδυασμό με ενίσχυση των κρατικών επιχορηγήσεων, σε μια προσπάθεια να κάνει τα προϊόντα της ακόμα πιο ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Ε.Ε. δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν δασμοί και σε άλλους τομείς δραστηριότητας οι οποίοι σχετίζονται με την Κίνα.

Η επιβολή δασμών ανώτατου ύψους 12% για να αντιμετωπίσει τις επιχορηγήσεις από το κινεζικό κράτος, τις οποίες θεωρεί παράνομες και επιζήμιες για τις ευρωπαϊκές χαρτοβιομηχανίες, καθώς και δασμούς ύψους έως και 35,1% για να αντισταθμίσει τις «αθέμιτες τιμολογήσεις» των κινέζων εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, αναμένεται να «δυναμιτίσει» τις σχέσεις με το Πεκίνο.

Αν και ο συγκεκριμένος τομέας θεωρείται μικρός, καθώς η Ε.Ε. εισήγαγε κινεζικό χαρτί καλής ποιότητας αξίας μόλις 130 εκατ. ευρώ το 2009, για να τυπωθούν μπροσούρες και βιβλία με γυαλιστερό χαρτί, η απόφαση ίσως αποτελεί το έναυσμα μιας ευρύτερης διμερούς διένεξης, καθώς η ΕΕ έχει προαγγείλει ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά τις επιχορηγήσεις της Κίνας που θεωρεί ότι προωθούν έναν «αθέμιτο» ανταγωνισμό με τις βιομηχανίες της.

«Είναι η πρώτη φορά που παίρνουμε μέτρα εναντίον της στρατηγικής και στοχευμένης επιχορήγησης μιας συγκεκριμένης βιομηχανίας από μέρους της κινεζικής κυβέρνησης. Αυτό γίνεται καθώς το Πεκίνο περιφρονεί τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τους κανόνες για το διεθνές εμπόριο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζον Κλάνσι.

Η Κίνα ενδέχεται να αμφισβητήσει τους δασμούς που επέβαλλε η Ε.Ε. προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Ήδη, τον Μάρτιο, το Πεκίνο είχε πετύχει μια σημαντική νίκη στον ΠΟΕ, όταν κρίθηκε πως οι Η.Π.Α. παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες για το εμπόριο επιβάλλοντας διπλούς δασμούς σε ορισμένα κινεζικά αγαθά.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Μαΐου 2011, 05:14