Επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, με σημαντική κάμψη της γαλλικής οικονομίας, δείχνουν τα στοιχεία της Markit και του δείκτη ΡΜΙ που καταρτίζει.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI), ο οποίος αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, μειώθηκε τον Ιούνιο στις 52,8 μονάδες από 53,5 τον Μάιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη Γαλλία, ο δείκτης PMI μειώθηκε στις 48 μονάδες από 49,3 τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας περαιτέρω κάτω από το όριο των 50 μονάδων που σηματοδοτεί συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Πάντως, ο PMI στη Γερμανία υποχώρησε ελαφρά σε σχέση με τον Μάιο, αλλά έδειξε ότι η γερμανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται για 14ο συνεχόμενο μήνα. Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, ωστόσο, τον Ιούνιο καταγράφηκε η ισχυρότερη ανάπτυξη από τον Αύγουστο του 2007.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη ανησυχία έγκειται και πάλι στις διαφορετικές τάσεις μέσα στην Ευρωζώνη. Αν και η έρευνα καταδεικνύει ότι η Ευρωζώνη στο σύνολό της αναπτύχθηκε τουλάχιστον κατά 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο, η Γαλλία φαίνεται να εισέρχεται σε μία νέα ύφεση μετά τη στασιμότητα του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο. Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, φαίνεται να σημειώνει ανάπτυξη 0,7% ή περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο, αν και με ενδείξεις ότι αυτή αρχίζει και πάλι να χάνει δυναμική. Είναι οι άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, εκτός της Γαλλίας και της Γερμανίας, που -ως σύνολο- καταγράφουν τώρα την ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική και τονίζουν πως η περιφέρεια ανακάμπτει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πτωτικά αντέδρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη τιμών μετοχών Eurofirst 300 να υποχωρεί κατά 0,31%.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ κινούνται πάνω από τα 115 δολάρια το βαρέλι, σε υψηλό 9 μηνών, λόγω των ανησυχιών ότι η αναταραχή στο Ιράκ -όπου σουνίτες αντάρτες απέκτησαν τον έλεγχο περισσότερων πόλεων το Σαββατοκύριακο- μπορεί να αποδιαρθρώσει την προσφορά του «μαύρου χρυσού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης