Η οικονομική δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της Markit, σε μια ένδειξη ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίξουν την ανάκαμψη της εύθραυστης οικονομίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,5 μονάδες από 54 μονάδες τον Μάρτιο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του πρακτορείου ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 54,4 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης αποτελεί μεγάλη απογοήτευση, δεδομένων των αυξημένων εκτιμήσεων ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα στήριζε την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στις αρχές του χρόνου» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον.

«Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για το κατά πόσο η ανάκαμψη κλονίζεται και πάλι καθώς και για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής» πρόσθεσε.

Ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει ήδη υποδείξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από το πρόγραμμα ύψους 1,1 τρις ευρώ, έχει επίσης επισημάνει ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης δεν θα είναι διατηρήσιμη εάν οι κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Μάρτιο, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί από το 1,5% εφέτος στο 2,1% το 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,7 από τις 54,2 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τη μεταποίηση έπεσε στις 51,9 από τις 52,2 μονάδες.

Η Markit ανακοίνωσε επίσης ότι ο σύνθετος δείκτης PMI υποδηλώνει πιο αδύναμη ανάπτυξη στη Γερμανία και τη Γαλλία. Η επιβράδυνση στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης αντισταθμίστηκε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις υπόλοιπες χώρες στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, όπου η παραγωγή αυξήθηκε με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2007, σύμφωνα με την έρευνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης