Σε χαμηλό 5 μηνών υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ινδία τον Δεκέμβριο, καθώς η μείωση που καταγράφηκε στις τιμές των λαχανικών προσέφερε μία κάποια ανακούφιση στην κυβέρνηση που δίνει μάχη να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο δείκτης των τιμών χονδρικής (σ.σ: ο βασικός δείκτης πληθωρισμού της χώρας) αυξήθηκε κατά 6,16% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανόδου από τον Ιούλιο του 2013. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο των τιμών κατά 7%, έναντι ανόδου 7,52% που είχαν σημειώσει τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως και οι τιμές λιανικής αυξήθηκαν κατά 9,87% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, έναντι ανόδου 9,92% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι. Τον Νοέμβριο, είχαν σημειώσει άνοδο 11,16% – την μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η επιβράδυνση αυτή αποδίδεται κυρίως στην πτώση των τιμών στα λαχανικά, η οποία άγγιξε το -19% σε σχέση με τον Νοέμβριο. Ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος πληθωρισμός στα τρόφιμα επιβραδύνθηκε στο 12,16% τον Δεκέμβριο από 14,72% τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης