Έρευνα της Manpower για την αγορά εργασίας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 11:31
Έρευνα της Manpower για την αγορά εργασίας
Περαιτέρω μειώσεις στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν αναμένουν οι Έλληνες εργοδότες, κατά το Δ’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης της Manpower.

Καθώς το 65% των εργοδοτών δεν προβλέπουν κάποια μεταβολή στον αριθμό των εργαζομένων, το 9% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν και το 25% μείωση οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο -16%. Λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικές διακυμάνσεις ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης για το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2012 διαμορφώνεται στο -15%, διατηρώντας το αρνητικό του πρόσημο για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η έρευνα της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα διεξάγεται από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εργοδοτών (750 για το Δ’ τρίμηνο του 2012) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από το σύνολο των τομέων της εθνικής οικονομίας.

Ο δείκτης παραμένει σχετικά σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά εμφανίζει μείωση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι οι εργοδότες και στους 9 τομείς αναμένουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί. Μεγαλύτερες μειώσεις αναμένονται στον κλάδο του Τουρισμού, όπου ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης κατρακυλά στο -29%. Εξέλιξη του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα «Η εικόνα της απασχόλησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών, παραμένει ζοφερή για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης χρέους στην τοπική αγορά μεγεθύνονται από την οικονομική αβεβαιότητα, που πλέον χαρακτηρίζει έντονα και την ευρύτερη περιφέρεια της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελαφρά σημάδια ανάκαμψης που παρατηρούμε σε κλάδους όπως τα χρηματοοικονομικά δεν μας κάνουν να νιώσουμε περισσότερο αισιόδοξοι», σχολίασε η δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 11:37