Αίρονται περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013, 20:13
Αίρονται περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες
Με ακόμα ένα διάταγμα - το 15ο κατά σειρά - που εξέδωσε το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών στην Κύπρο, άρχισαν τέσσερις τροποποιήσεις που αφορούν άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων για τις τράπεζες.

Το διάταγμα αυτό προβλέπει:

1. Την δυνατότητα τερματισμού προθεσμιακής κατάθεσης που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο και την μεταφορά σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο του ίδιου προσώπου για:

(α) την πληρωμή ακριβούς ποσού ιατρικών εξόδων σε πάροχο ιατρικής φροντίδας αφού παρουσιαστούν στο πιστωτικό ίδρυμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και δεδομένου ότι στον τρεχούμενο λογαριασμό δεν υπάρχουν επαρκή ποσά για κάλυψη της δαπάνης αυτής.

(β) την εξόφληση οφειλών προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού παρουσιαστούν στο πιστωτικό ίδρυμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και η πληρωμή διενεργείται με απευθείας ηλεκτρονική μεταφορά ή/και με την έκδοση τραπεζικής επιταγής και δεδομένου ότι στον τρεχούμενο λογαριασμό δεν υπάρχουν επαρκή ποσά για κάλυψη της πληρωμής.

2. Οποιαδήποτε νέα προθεσμιακή κατάθεση δημιουργείται με κεφάλαια σε τρεχούμενο λογαριασμό ή με μετρητά δεν υπόκειται στους περιορισμούς που ίσχυαν για τις τοποθετήσεις αυτές κατά την ημερομηνία λήξης τους.

3. Επιτρέπεται η μεταφορά 300 ευρώ ημερησίως από λογαριασμό φυσικού προσώπου σε τρεχούμενο λογαριασμό του ίδιου προσώπου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.

4. Εξαιρούνται των περιοριστικών μέτρων χρήματα που έχουν μεταφερθεί από το εξωτερικό σε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία και μεταφέρονται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία, εάν κατά τη μεταφορά το πρώτο ίδρυμα διευκρινίσει στις λεπτομέρειες της μεταφοράς ότι τα χρήματα εμπίπτουν στην εξαίρεση των περιοριστικών μέτρων.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013, 20:13