Έρχεται η ''λυπητερή'' για το Airbnb

Έρχεται η ''λυπητερή'' για το Airbnb
Αντιμέτωποι με πρόστιμα που φτάνουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ θα έρχονται όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητα που μισθώνουν μέσω Airbnb στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας όλοι οι ενοικιαστές θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν έχει μπει στην τελική ευθεία από της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει τέλος στη διακίνηση "μαύρου χρήματος" αλλά και στις ποικίλες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί για το θέμα αυτό. 

Οι αντιδράσεις των Ξενοδόχων 

Πρόσφατα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου είχε επισημάνει  την ανάγκη να μπουν επιτέλους κανόνες στη λειτουργία των βραχύβιων μισθώσεων και είχε επικαλεστεί ένα συμβάν πολύ δυσφημιστικό για τη χώρα μας. «Πρέπει να δηλώνονται, να ξέρουμε ποιοι είναι, να ξέρει η Πολιτεία, να ξέρει η κοινωνία ποιοι είναι. Να μπουν κάποιοι κανόνες, δεν μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Την περασμένη εβδομάδα βρήκαμε ένα υπόγειο, κάτω από ένα μαγειρείο στο κέντρο, που είχε 13 κουκέτες μέσα. Αυτό είναι δυσφήμιση του προορισμού και δεν τηρείται καμία πρόνοια ασφάλειας για να έχουν ένα επίπεδο πολιτισμού στην διαμονή τους οι τουρίστες που έρχονται» τόνισε ο κ. Γιώργος Τσακίρης. Για να συμπληρώσει ότι: "Σε αρκετές περιπτώσεις ένα κατάλυμα τύπου Airbnb, ακόμη και σε μια άκρως τουριστική περιοχή όπως είναι η Πλάκα, μπορεί να είναι και κατά 40% πιο φθηνό από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς το γεγονός πως εκτός από κλινοσκεπάσματα δεν παρέχεται καμία άλλη υπηρεσία. «Μια πρώτη διαφορά είναι ο φόρος που δεν πληρώνουν. Αν αφαιρέσεις ένα 15% που είναι τα δημοτικά τέλη και ο φόρος, αυτόματα το προϊόν είναι 15% φθηνότερο», επισημαίνει. 

Καταγγελίες για χρήση των μισθώσεων μέσω Airbnd ως "ξενοδοχείων ημιδιαμονής" 

Το zougla.gr επικοινώνησε με ανθρώπους της αγοράς ακινήτων όπου μας επισήμαναν πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα στα ξενοδοχεία ημιδιαμονής. "Πολλοί δίνουν τα ακίνητά τους με σκοπό το μεγαλύτερο και αφορολόγητο κέρδος.


Έτσι τα παράνομα ή νόμιμα ζευγαράκια δεν καταφεύγουν πλέον σε κάποιο ξενοδοχείο ημιδιαμονής αλλά σε διαμερίσματα που επιλέγουν μέσω της γνωστής πλατφόρμας.
Έτσι τα παράνομα ή νόμιμα ζευγαράκια δεν καταφεύγουν πλέον σε κάποιο ξενοδοχείο ημιδιαμονής αλλά σε διαμερίσματα που επιλέγουν μέσω της γνωστής πλατφόρμας. Αυτό βεβαίως εκτός του ότι πλήττει οικονομικά συγκεκριμένο κλάδο επαγγελματιών (που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους), έχει επιπτώσεις και για την δημόσια ασφάλεια αφού σε διαμερίσματα πολυκατοικιών διακινούνται ιερόδουλες, ακριβώς δίπλα στα διαμερίσματα ανυποψίαστων πολιτών" όπως μας τόνισαν. Άλλο αρνητικό αποτέλεσμα της διαμορφωθείσας κατάστασης είναι το γεγονός πως πολύ δύσκολα βρίσκει κάποιος να νοικιάσει ένα διαμέρισμα σε λογική τιμή -αφού οι ιδιοκτήτες σε περίοδο κρίσης προτιμούν να εκμισθώνουν βραχυχρόνια τα ακίνητά τους μέσω της ειδικής πλατφόρμας- αφού είναι αφορολόγητοι και προσκομίζουν για λιγότερο χρονικό διάστημα μεγαλύτερο κέρδος. Πάντως ενώ μας τονίζουν πως είναι προς θετική κατεύθυνση η ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων διατηρούν τις επιφυλάξεις τους μέχρι να δουν τις τελικές υπουργικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας όπως:

  • Τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων που δεν έχουν εγγραφεί στο «μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής» της ΑΑΔΕ. O αριθμός εγγραφής στο Μητρώο υποχρεωτικά συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής. Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.
  • Περιπτώσεις που υπερβαίνουν τις δύο οι μισθώσεις ακινήτων ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου δικαιούχου εισοδήματος όπως προβλέπει ο νόμος. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Τουρισμού αναμένεται να καθοριστούν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές στις οποίες θα ισχύουν πιο συγκεκριμένοι περιορισμοί.
  • Περιπτώσεις που παραβιάζεται το μέγιστο όριο ημερών μίσθωσης ανά έτος. Σύμφωνα με το νόμο η μίσθωση κάθε ακινήτου μέσα από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, ενώ για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το όριο θα πέφτει στις 60 ημέρες. Μοναδική περίπτωση να μην τηρείται αυτό το όριο θα είναι το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Φόρος με συντελεστή έως 45%

Σημειώνεται πως το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων. Για παράδειγμα για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, από 12.000 έως 35.000 με 35% και από 35.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 45%. Με αυτή την κλίμακα φορολογείται η εκμίσθωση των κατοικιών και η παροχή της υπηρεσίας των κλινοσκεπασμάτων. Εφόσον όμως ο εκμισθωτής προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, πχ. εστίαση και άλλα, τότε οι υπηρεσίες αυτές φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με συντελεστή από 22 έως και 45%.

Κυρώσεις και πρόστιμα

1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους διαχειριστές ακινήτων. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων, εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντοςΤο εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων

2. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.

3. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

4. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της ψηφιακής πλατφόρμας στο αίτημα της Α.Α.Δ.Ε., σχετικά με την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας είναι απαραίτητη για ταυτοποίηση των διαχειριστών ακινήτων καθώς και των ακινήτων που αναρτώνται σε αυτές , επιβάλλονται πρόστιμα των 250 ή 500 ευρώ ανάλογα με το εάν υπάρχει υποχρέωση τήρησης απλοποιημένων ή πλήρων λογιστικών προτύπων.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017, 14:42