Να σαρωθούν οι αγορές εργασίας από κύμα ανεργίας αναμένει ο ΟΟΣΑ, που προσπαθεί να προειδοποιήσει για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Από το φαινόμενο θα πληγούν και οι 30 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για τη διετία 2008-2009, στην ετήσια έκθεσή του για τις «Προοπτικές της απασχόλησης» που δημοσιοποιήθηκε στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι η αύξηση της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2008 και ακόμη περισσότερο το 2009.
 «Η τάση της μείωσης της ανεργίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια πρόκειται να αντιστραφεί το 2008, καθώς ο αριθμός των ανέργων στη ζώνη του ΟΟΣΑ θα αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο πρόσωπα το 2008 και κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια επιπλέον το 2009» προστίθεται στην έκθεση!
Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ποσοστό ανεργίας 5,7% φέτος στη ζώνη του ΟΟΣΑ και 6% το 2009. Στη ζώνη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται 23 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η Αυστραλία, η Τουρκία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, το Μεξικό, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Ιδιαίτερα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα καταγράψουν το 2008 τη δεύτερη διαδοχική χρονιά ανόδου της ανεργίας, η οποία θα αυξηθεί επίσης στην Ισπανία, έπειτα από μερικά χρόνια βελτίωσης.
Το 2007 το μέσο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ΟΟΣΑ είχε πέσει στο 5,6%, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1980.

Ο ΟΟΣΑ βλέπει εδώ μια επιτυχία των «δομικών μεταρρυθμίσεων», τις οποίες υποστήριξε τα τελευταία χρόνια, αλλά διαπιστώνει πως αυτές «δεν θα αρκέσουν».
Πράγματι, «η κατάσταση της αγοράς εργασίας παραμένει δύσκολη για ορισμένες κατηγορίες προσώπων και το μη ευνοϊκό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον υπάρχει κίνδυνος να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας». Αξιοσημείωτο τμήμα της αύξησης της απασχόλησης σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, οφείλεται στην αύξηση του μεριδίου των ευκαιριακών θέσεων εργασίας και των χαμηλά αμειβόμενων» αναφέρεται στην έκθεση.

Θύματα θα είναι και πάλι οι νέοι, οι γυναίκες, οι άνω των 50 ετών εργαζόμενοι, αλλά και οι υψηλά αμειβόμενοι διαχειριστές του συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση υπογραμμίζονται ιδιαίτερα «οι δυσκολίες ορισμένων νέων να βγουν, στο τέλος της σχολικής εκπαίδευσής τους, από μια κατάσταση μη απασχόλησης».
Μια γυναίκα έχει κατά 20% λιγότερες πιθανότητες από έναν άνδρα να βρει δουλειά και λαμβάνει αμοιβή κατά 17% κατώτερη, σύμφωνα με την έκθεση.
«Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες πρέπει να ψάξουν για δουλειά για 40% ως 50% περισσότερο χρόνο απ’ ότι εκείνοι που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτούς, αλλά ανήκουν σε πλειοψηφικές ομάδες, πράγμα που τους καθιστά πολύ πιο ευάλωτους στον κίνδυνο της ανεργίας μακράς διάρκειας» προστίθεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης