«Έρχεται το 2012… και ξοφλήσαμε»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010, 03:00
«Έρχεται το 2012… και ξοφλήσαμε»
Έως το τέλος του 2012 η Τουρκία θα έχει αποπληρώσει το υπόλοιπο του χρέους της, ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

Η χώρα χρειαζόταν ένα πακέτο του ΔΝΤ για να τη βοηθήσει στην ανάκαμψη της από την οικονομική κρίση του 2000/01. Η κυβέρνηση υπό τον Ταγίπ Ερντογάν εποπτεύει μια περίοδο ανέλπιστης ανάπτυξης από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2002 και έχει κατορθώσει τα τρία τελευταία χρόνια να προχωρήσει, χωρίς τη διακανονιστική παρουσία του ΔΝΤ.

«Πριν από οκτώ χρόνια είχαμε ένα χρέος 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτή τη στιγμή τα χρήματα που οφείλουμε στο ΔΝΤ είναι 6 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε «εκτιμώ ότι προς το τέλος του 2012 θα έχουμε τελειώσει με όλα μας τα χρέη».

Μέχρι τον Οκτώβριο, η Τουρκία είχε συγκεντρώσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ευροομόλογα που έχουν εκδοθεί εντός του τρέχοντος έτους. Το υπουργείο Οικονομικών επίσης αναμένει ότι ο εσωτερικός συντελεστής αναχρηματοδότησης του χρέους θα πέσει στο 88% το 2011 από το 90% που ήταν φέτος.

Ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Στο μεταξύ ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκε με ικανοποίηση την τελευταία έκθεση για τις προσπάθειες για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

«Δεν υποστηρίζω ότι η Τουρκία είναι άψογη σε κάθε τομέα. Η χώρα έχει ακόμα πολλά μεγάλα ζητήματα να επιλύσει. Ωστόσο, όταν συγκρίνουμε την παρούσα κατάσταση με το παρελθόν, μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πολλή καλύτερη θέση. Αύριο, θα βρίσκεται σε ακόμα καλύτερη», δήλωσε ο Εγκεμέν Μπαγίς σε συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ελευθερία του τύπου, η ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας, τα δικαιώματα των γυναικών και των συνδικάτων και να προχωρήσει η ενσωμάτωση της Κουρδικής μειονότητας. Στα κατά της Τουρκίας περιλαμβάνεται και η αποτυχία της εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Κύπρο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010, 03:03