Έρχεται το ΣΔΟΕ Νο ΙΙ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014, 10:00


του Κώστα Ιερίδη

Προκήρυξη για τη στελέχωση θέσεων προϊσταμένων τμήματος στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) εξέδωσε την Τετάρτη η γ.γ. της ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τις προσλήψεις περίπου 500 ελεγκτών, αποσκοπεί στην επάνδρωση του νέου ΣΔΟΕ, προκειμένου να είναι σε θέση να προχωρά σε φορολογικούς ελέγχους στην αγορά για έκδοση αποδείξεων, απόδοση ΦΠΑ κ.λπ.

Επανδρώνεται το ΣΔΟΕ Νο ΙΙ με στόχο τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων στην αγοράΗ Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, που αποτελεί το λεγόμενο ΣΔΟΕ Νο ΙΙ, ιδρύθηκε την περασμένη άνοιξη. Ήταν πάγιο αίτημα της τρόικας και η ίδρυσή της στοχεύει στην ανεξαρτητοποίηση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού του Υπουργείου Οικονομικών από την άσκηση του λεγόμενου προληπτικού ελέγχου. Βασική αρμοδιότητα της ΥΕΔΔΕ είναι οι διασταυρώσεις για την έκδοση αποδείξεων και τη διακίνηση προϊόντων από τις επιχειρήσεις.

Επίσης, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα προβαίνει σε ελέγχους πρόληψης σχετικά με την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως στους παρακρατούμενους, επιρριπτόμενους φόρους και στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Παράλληλα, καλείται να παρακολουθεί τη διάθεση των προϊόντων που υπόκεινται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση της τελωνειακής νομοθεσίας, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

Υποστελέχωση και καθυστερήσεις

Η στελέχωση της ΥΕΔΔΕ έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου, έτσι ώστε το σώμα να ήταν έτοιμο για ελέγχους κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Έτσι, αρκετές τουριστικές περιοχές μετατράπηκαν σε... ξέφραγο αμπέλι, καθώς οι προληπτικοί έλεγχοι ήταν ανύπαρκτοι ή διενεργούνταν σχεδόν μόνο από την Οικονομική Αστυνομία, παρόλο που αυτή δεν διαθέτει ούτε την τεχνογνωσία ούτε το κατάλληλο σχέδιο. Επίσης, μέρος των ελέγχων γινόταν από κλιμάκια των κατά τόπους εφοριών, με τα αποτελέσματα, όμως, να είναι και σε αυτήν την περίπτωση πενιχρά.

Προτεραιότητα, πάντως, του οικονομικού επιτελείου φαίνεται να είναι η άμεση στελέχωση της ΥΕΔΔΕ με ορίζοντα τον Νοέμβριο.

Η προκήρυξη Σαββαΐδου


Σχετικά με την απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν περιορίζεται μόνο στις θέσεις των προϊσταμένων αλλά περιλαμβάνει και τις εξής ειδικότητες:

- 32 θέσεις προϊσταμένων τμήματος των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ)
- 18 θέσεις προϊσταμένων διεύθυνσης και υποδιεύθυνσης Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών
- 15 θέσεις προϊσταμένων τμήματος στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου και στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων
- 10 θέσεις προϊσταμένων τμήματος
- 9 θέσεις προϊσταμένων διεύθυνσης και υποδιεύθυνσης Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών
- 6 θέσεις προϊσταμένων διεύθυνσης και υποδιεύθυνσης στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου και στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014, 10:32