Συγκρατημένα αισιόδοξοι φάνηκαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, σε δηλώσεις τους λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν υποστηρίζω ότι έχουμε βγει τελείως από τη δίνη, όμως υπάρχει μία αποφασιστική καμπή στην κρίση» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Ρομπάι. Όπως είπε, «αυτό διαπιστώνεται στην κρίση των ομολόγων», που αντανακλάται στην κάθετη πτώση των επιτοκίων δανεισμού τα οποία απαιτούν οι αγορές των ομολόγων από τα αδύναμα κράτη-μέλη. «Στην περίπτωση της Ιταλίας, τα επιτόκια των διετών και τριετών έχουν πέσει κατά 3-4% από το υψηλότερο επίπεδό τους», που καταγράφηκε τον περασμένο χρόνο, πρόσθεσε. «Όλα όσα έχουμε πράξει έχουν αρχίσει ν’ αποδίδουν καρπούς και θα πρέπει να διατηρήσουμε την ίδια πορεία» επεσήμανε, προειδοποιώντας πάντως ότι «η κρίση σαφώς δεν έχει τερματισθεί και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μπαρόζο εκτίμησε από την πλευρά του πως «η κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ», όμως «τώρα έχουμε τη δυνατότητα αλλαγής των προοπτικών». «Με την υιοθέτηση επί της αρχής του νέου προγράμματος δανεισμού της Ελλάδος, που αποτελεί ένα ουσιώδες σημείο, με τη μείωση των πιέσεων στις άλλες εκτεθειμένες χώρες, έχουμε τώρα τις συνθήκες που μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε σε ένα ουσιώδες ζήτημα, την ανάπτυξη και την εργασία» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης «Περιμένουμε την ανταπόκριση της αγοράς για το PSI»

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης