Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, για τη συμμετοχή των επενδυτών στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, από το Μεξικό όπου βρίσκεται, καθώς το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών τραπεζιτών του G20.

«Είμαστε μάλλον αισιόδοξοι για το γεγονός ότι, αφού οι επενδυτές εξετάσουν με προσοχή την πρόταση, θα υπάρξει ισχυρή και εθελούσια προσχώρησή τους» επεσήμανε ο ίδιος, ενώ έδωσε συγχαρητήρια αναφορικά με αυτήν «την χωρίς προηγούμενο αναδιοργάνωση κρατικού χρέους». «Αν στεφθεί με επιτυχία (το PSI) , τότε θα εξαλειφθεί το τεράστιο σύννεφο που αιωρείται πάνω από την ελληνική οικονομία» συνόψισε τέλος. «Τούτο, μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να αποκλείσει την αβεβαιότητα, να αποκαταστήσει τη ροή πιστώσεων προς αυτήν, τελικά να προκαλέσει επανεκκίνηση ανάπτυξης, δημιουργία θέσεων εργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστολή μικροεπενδυτών σε Παπαδήμο

Εν τω μεταξύ, εξαίρεση από το επικείμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ζητεί ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί μερίδα Ευρωπαίων ιδιωτών επενδυτών.

«Πιστεύουμε ότι είναι ιδιαιτέρως άδικο να αντιμετωπίζονται οι ιδιώτες της Ε.Ε. με τον ίδιο τρόπο με τους θεσμικούς επενδυτές, καθώς οι ιδιώτες της Ε.Ε. δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και συχνά οι ζημίες τους δεν εκπίπτουν από τη φορολογία τους, όπως ισχύει για τους θεσμικούς επενδυτές» αναφέρει ο Guillame Prache, γενικός γραμματέας της Euroshareholders, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί περίπου 30 εθνικούς ομίλους μετόχων, σε επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Euroshareholders σας ζητεί να εξαιρέσετε τους ιδιώτες ομολογιούχους από την εξαναγκαστική συμμετοχή στο κούρεμα ή τουλάχιστον να διασφαλίσετε ότι οι ιδιώτες επενδυτές της Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούν τις ζημίες από τους φόρους τους» σημειώνει ο Prache.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού λόμπι μετόχων DSW, το οποίο εκπροσωπείται από την Euroshareholders, περίπου το 1% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών μικροεπενδυτών.

Διαβάστε επίσης ΥΠΟΙΚ: Η ανακοίνωση για το PSI

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης