Oλοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη σύσταση ταμείων (venture capital), στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE. Mέσω αυτών θα χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ, επιχειρήσεις στους τομείς Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Τα venture capital προορίζονται να ενισχύσουν νέες και νεοιδρυόμενες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων με κονδύλια συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν και ιδιωτικά κεφάλαια. Οι πρώτες επενδύσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί αναμένονται τον επόμενο μήνα (Δεκέμβριο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, τα προγράμματα venture capital που ενεργοποιούνται μέσω του JEREMIE είναι τα:

•Early Stage (κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου πρώιμου σταδίου που επενδύουν στο μετοχικό κεφάλαιο ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών) προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη). Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν για την ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και θα συνδυάζονται με επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 30-50 % των κονδυλίων της δημόσιας δαπάνης που τους διατίθεται.

•Seed capital (κεφάλαιο σποράς), προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), με σκοπό τη χρηματοδότηση νέο-ϊδρυόμενων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, για τα πρώτα βήματά τους. Και εδώ τα κεφάλαια που θα διατεθούν συνδυάζονται με επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 30-50 % των κονδυλίων της δημόσιας δαπάνης.
Το ύψος της χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και τις 750.000 ευρώ ανά εταιρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης