Υπό τον φόβο ότι το αδύναμο γουάν ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων από την Κίνα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται να ρίξει ρευστό στο τραπεζικό σύστημα της χώρας προκειμένου να δώσει ώθηση στον δανεισμό, σύμφωνα με αξιωματούχους και συμβούλους της κεντρικής τράπεζας που επικαλείται η Wall Street Journal.

Η κίνηση αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει την μείωση του ύψους των καταθέσεων που απαιτείται να κατέχουν ως απόθεμα οι τράπεζες, θα σημάνει ότι ο ελιγμός της κινεζικής κεντρικής τράπεζας με την υποτίμηση του νομίσματος τελικά γυρίζει μπούμερανγκ, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να καταφύγει στα ίδια μέτρα χαλάρωσης που μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση, που όπως υποστηρίζουν πηγές θα μπορούσε να γίνει πριν το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, θα περιλαμβάνει μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας του απαιτούμενου ποσοστού αποθεματικών, κάτι που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους 678 δις. γουαν (106,2 δις. δολαρίων) ώστε να μπορούν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι θέσεις σε γουάν των κινεζικών τραπεζών, που συγκεντρώθηκαν από τις αγορές ξένου συναλλάγματος, μειώθηκαν κατά το ποσό ρεκόρ των 249,1 δις. γουάν τον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει πως ακόμα περισσότερο χρήμα φεύγει από την Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης