Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει σχετικά με το τι θα γίνει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας βοήθειας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αξιωματούχος ανέφερε πως το άτυπο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Μιλάνο, θα εξετάσει την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι. Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός του Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί τμήμα των συζητήσεων με τις ελληνικές Αρχές στην εν εξελίξει αξιολόγηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σημείωσε, πάντως, ότι η ανάλυση επί της βιωσιμότητας του χρέους είναι συνάρτηση και των δημοσιονομικών επιδόσεων για το 2015, δηλαδή την πορεία του ελλείμματος, τα έσοδα και τις δαπάνες.

Ερωτηθείς για το τι πρόκειται να συμβεί μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, ο ίδιος αξιωματούχος παρέπεμψε ουσιαστικά στις ελληνικές Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, υπάρχει η δυνατότητα για επέκταση του σημερινού δεύτερου προγράμματος ή για να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα» είπε.

«Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν κριθεί απαραίτητο από ελληνικής πλευράς να υπάρξει νέο πρόγραμμα, η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται από τις αγορές» πρόσθεσε.

Υποστήριξε, ακόμη, πως με δεδομένο ότι η συμμετοχή της Ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους – ενώ αυτή του ΔΝΤ συνεχίζεται για ακόμη 15 μήνες – θα ήταν οξύμωρο να συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο μόνο η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης