Η Ιταλία παραμένει ευάλωτη σε ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει με επιτυχία και επιμονή η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Mario Monti, εκτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να αρχίσει στις αρχές του 2013, χάρη σε μια μικρή ανάκαμψη των εξαγωγών, αλλά η Ιταλία θα παραμείνει σε καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή. Η ταχεία και ενεργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι ουσιαστική, γιατί αν η λαϊκή υποστήριξη μειωθεί, όλα θα γίνουν πιο δύσκολα», επισημαίνεται στη σχετική έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στον τραπεζικό τομέα της γειτονικής χώρας, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι η πίεση των διεθνών αγορών παραμένει.

«Η οικονομική κρίση έχει θέσει τις τράπεζες σε κατάσταση πίεσης, ωστόσο ο ιταλικός τραπεζικός τομέας είναι στέρεος. Είναι πολύ σημαντικό οι τράπεζες να διατηρήσουν ίδια κεφάλαια και επαρκή ταμειακά αποθέματα προκειμένου να αντέξουν στην ύφεση», προστίθεται.

Σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ της Ιταλίας, το ΔΝΤ έχει αφήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις του, υπολογίζοντας σε μια πτώση κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2012, και 0,3% το 2013, ενώ η Ρώμη προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης