Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται ότι θα δώσουν περιορισμένες αρμοδιότητες στα ευρωπαϊκά όργανα για την εξυγίανση τραπεζών που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν – ένα βασικό στοιχεία στην προσπάθεια για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ιδίως η Γερμανία φαίνεται να ανησυχεί ότι η εκχώρηση διευρυμένων αρμοδιοτήτων θα μπορούσε να επηρεάσει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την αντιμονοπωλιακή πολιτική της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρόλος της Κομισιόν στον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης για τις τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ένα από τα πολλά θέματα που θα πρέπει να επιλύσουν το επόμενο διάστημα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες (Ecofin) αλλά οι συζητήσεις για τον ενιαίο μηχανισμό αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο έτος, αναφέρει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο έγγραφα που έχει στη διάθεση του.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μεταξύ των κρατών παραμένουν οι διαφωνίες για το πώς θα χρηματοδοτείται η εξυγίανση των τραπεζών και ιδίως αν ο ενιαίος μηχανισμός θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, θα χρειαστούν 10 χρόνια ειδικών εισφορών από τις τράπεζες για να επιτευχθεί ο στόχος του ταμείου εξυγίανσης για κεφάλαια ύψους 55 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ορισμένες χώρες είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για το πώς θα καλύψουν πιθανές τρύπες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τα επερχόμενα τραπεζικά stress tests.

Αν και οι κυβερνήσεις υποτίθεται ότι θα πάρουν τις αποφάσεις τους για τον μηχανισμό μέχρι το τέλος του έτους “δεν χρειάζεται να πάρουν μια λεπτομερή τεχνική απόφαση μέχρι τον Φεβρουάριο”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ο μηχανισμός θα αποτελέσει τον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη παρέχοντας στις ρυθμιστικές αρχές τα εργαλεία για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις τραπεζικές κρίσεις που γονάτισαν στο παρελθόν ολόκληρες οικονομίες, όπως στην Ισπανία ή την Κύπρο.

Ο πρώτος πυλώνας – η ενιαία εποπτική αρχή για τις τράπεζες, εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – εξασφάλισε το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. τον Οκτώβριο.

Πηγή: capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης