Έχετε... e-mail

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014, 12:00


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή -καλογραμμένων μεν, απειλητικών δε- μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους φορολογουμένους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στις ΔΟΥ.

Με τον τρόπο αυτόν το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί, σε πρώτη φάση, να πιέσει όσους χρωστούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Τι αναφέρει το e-mail;

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, εκκρεμούν οφειλές σας, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές. Παρακαλούμε να φροντίσετε για την τακτοποίηση των οφειλών σας εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης αυτής» αναφέρεται στο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Προσοχή: Για τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής Δ.Ο.Υ. δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα» προστίθεται.

Με το ίδιο, πάντως, e-mail οι οφειλέτες καλούνται να προσκομίσουν στη ΔΟΥ στην οποία ανήκουν τα απαιτούμενα έγγραφα για να πάρουν επιστροφή φόρου.

Ως γνωστόν, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο προβλέπεται κατάσχεση μισθών και συντάξεων ποσού άνω των 1.500 ευρώ, εισοδήματος από ενοίκια, απαιτήσεων από πελάτες καθώς και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων με επίσπευση στη συνέχεια προγράμματος πλειστηριασμού από τον προϊστάμενο της εφορίας.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχεται στα 2,4 εκατομμύρια, με το ποσό των συσσωρευμένων οφειλών να τοποθετείται στα 68 δισ. ευρώ.

Ο αριθμός των πολιτών που χρωστούν αυξάνεται κάθε μήνα και στο Υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι ο ρυθμός αύξησης θα ανέβει μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν θα λήξει και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Για να ανακοπεί η αυξητική πορεία του αριθμού των οφειλετών το ΥΠΟΙΚ έχει σχεδιάσει μια νέα ρύθμιση οφειλών που θα φθάνει ακόμη και τις 100 δόσεις. Σήμερα η πάγια ρύθμιση χρεών επιτρέπει μόνο έως 12 δόσεις, ενώ περισσότερες προβλέπονται για τους φόρους που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι έως το τέλος του 2013.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014, 12:15