Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ υστέρησαν οι εισπράξεις του Ελληνικού Δημοσίου, το διάστημα Απριλίου-Ιανουαρίου 2012, σε σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας που προέκυψαν από το Δημόσιο χρέος, όπως προκύπτει από έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δημοσιεύει η zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρήματα που έλαβε το Κράτος από τις δάνειες δυνάμεις αποδείχθηκαν, σύμφωνα με το έγγραφο, ανεπαρκή να αποπληρώσουν μέρος των υποχρεώσεων της χώρας που αφορά τις πληρωμές χρεολυσίων και τόκων του Δημοσίου Χρέους.

Δεν βγαίνουν τα «κουκιά»

Το ενημερωτικό σημείωμα εκδόθηκε από την 23η Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους και απεστάλη στις 18 Μαΐου 2012 στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Ζανιά, με σκοπό να τον ενημερώσει για τον «Δανεισμό και τις πληρωμές Δημοσίου Χρέους για την χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2012».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα στοιχεία του εγγράφου προκύπτει ότι τα χρήματα που έλαβε το ελληνικό κράτος εν είδη δανεισμού τους προηγούμενους τέσσερις μήνες, δεν κατάφεραν να καλύψουν τις υποχρεώσεις που προέρχονται από το δημόσιο χρέος της χώρας.

Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2012, οι λογαριασμοί του Ελληνικού Δημοσίου χρεώθηκαν κατά 25,6 δις ευρώ:  

–  Τα 18,1 δις ευρώ για πληρωμές χρεολυσίων Δημοσίου Χρέους (χρεολυσία κάθε είδους δανείων – ομολόγων, έντοκα γραμμάτια, swap ομολόγων, δανείων Τράπεζας Ελλάδας, δανείων σε συνάλλαγμα κ.λ.π.)

–  Τα 56,4 εκατ. ευρώ για χρεολύσια από τιτλοποιήσεις και

–  Τα 7,4 δις ευρώ για τις τρέχουσες πληρωμές τόκων δημοσίου χρέους, επαναγορών, τιτλοποιήσεων και παράλληλων δαπανών.

Ανεπαρκής ο δανεισμός

Στον αντίποδα, το ίδιο χρονικό διάστημα οι λογαριασμοί του Δημοσίου πιστώθηκαν με 24,09 δις ευρώ. Συγκεκριμένα πιστώθηκαν με:

–    9,2 δις ευρώ από δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

 –   1,6 δις ευρώ από δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

–    9,9 εκατ. ευρώ από ειδικές εκδόσεις ομολόγων 5ετούς και 10ετούς διάρκειας που έγιναν με σκοπό την εξόφληση οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και

 –  10,05 δις ευρώ από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου 13 και 26 εβδομάδων εκ των οποίων 43,9 εκατ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:


Τρύπα ύψους 1,5 δις ευρώ

Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα, οι εισπράξεις του Δημοσίου από δανεισμό (πίστωση λογαριασμών) του προηγούμενους τέσσερις μήνες υπολείπονται κατά 1,5 δις ευρώ των υποχρεώσεων που αφορούν στις πληρωμές των χρεολυσίων και των τόκων που απορρέουν από το Δημοσίου Χρέους. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης