«Χαλάρωση» των όρων του μνημονίου θα επιδιώξει η Ιρλανδία, ωθούμενη από την παροχή «ζεστού» χρήματος μέσω δανείου χωρίς δεσμεύσεις για λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ισπανία από την Ευρωζώνη, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro».

Τα 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος… άνευ μνημονίου άνοιξαν την όρεξη στους «πνιγμένους» δημοσιονομικά της Ευρώπης, με την Ιρλανδία να κάνει την αρχή, δηλώνοντας έτοιμη να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του δικού της μνημονίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενη δηλώσεις Ιρλανδού αξιωματούχου, που δεν κατονομάζεται, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι στόχος της ευρωπαϊκής χώρας είναι η επίτευξη συμφωνίας «παρόμοια με εκείνη της Ισπανίας».

Η βοήθεια που έχει λάβει η Ιρλανδία για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, μετά την έκρηξη της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, έφθανε τα 85 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,8%, η οποία όμως συνοδευόταν από αύξηση του Φ.Π.Α. στο 23% και πρόβλεψη για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης