Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης “B” της Ελλάδας με σταθερό το outlook προχώρησε απόψε ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα πετύχει τους στόχους του 2014, ενώ τα τελευταία χρόνοα έχει υπάρξει στην ελληνική οικονομία μία αξιοσημείωτη προσαρμογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fitch προβλέπει ότι  το προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ το 2014. Προβλέπει ακόμη ότι η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, που εκκρεμεί, θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2014, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι  υπάρχει, έως ένα βαθμό, κίνδυνος μετακύλισης της στις αρχές του 2015.

Στην έκθεσή της επισημαίνει ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι πιθανό, εξέλιξη που θα οδηγούσε στο σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης που θα υποστήριζε πολύ λιγότερο τις μεταρρυθμίσεις. 

Εκτιμά ότι τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα και ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Ελλάδας μπορούν να καλυφθούν από το δεύτερο τρίμηνο του 2015 χωρίς τη βοήθεια της τρόικας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί, μεσοπρόθεσμα, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4% , ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fitch είχε αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδα σε “B” από “B-“ στις 23 Μαΐου, σηματοδοτώντας την πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας μετά την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι πιστοληπτική αξιολόγηση “B” σημαίνει για μία οικονομία ότι είναι ευάλωτη σε αντίξοες επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες, αλλά είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης