Η κυβέρνηση του Κατάρ μπορεί να μειώσει τις δαπάνες σε οικονομικά projects και υποδομές αν η ζημία που έχει υποστεί η οικονομία της από τις κυρώσεις μεγαλώσει, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch προχωρώντας παράλληλα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ειδικότερα, η Fitch υποβάθμισε κατά μια μονάδα την αξιολόγηση του Κατάρ σε ΑΑ- με αρνητικό outlook , ακολουθώντας τα χνάρια των δύο άλλων μεγάλων οίκων αξιολόγησης (Moody’s και S&P). Πλέον και οι 3 οίκοι τοποθετούν στην ίδια επενδυτική βαθμίδα το Κατάρ, διατηρώντας αρνητικό το outlook.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ στις 5 Ιουνίου κατηγορώντας το ότι στηρίζει την τρομοκρατία, πράγμα που το Κατάρ αρνείται. Στη συνέχεια επέβαλαν κυρώσεις στο Κατάρ.

Στην έκθεσή της η Fitch αναφέρει πως ακόμα και πριν τις κυρώσεις, το Κατάρ είχε μειώσει τις προβλέψεις για δαπάνες την περίοδο 2014-2024 στα 130 δισ. δολάρια από 180 δισ. δολάρια προηγουμένως, λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

«Η κυβέρνηση του Κατάρ ετοιμάζει σχέδια περαιτέρω μείωσης των κρατικών δαπανών σε περίπτωση που η τιμή του μαύρου χρυσού υποχωρήσει κι άλλο ή εάν αυξηθούν οι πιέσεις από το εμπάργκο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η Fitch εκτιμά πως η οικονομική ανάπτυξη του Κατάρ θα επιβραδυνθεί στο2% φέτος και στο 1.3% το επόμενο έτος από 2.2% που ήταν το 2016.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι αρκετά πιο απαισιόδοξες από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης