Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές των ακινήτων στη χώρας μας «βλέπει» ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, στην τελευταία ετήσια έκθεση για την παγκόσμια αγορά ακινήτων.

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο οίκος λαμβάνοντας υπ’όψιν τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2013, παρατηρεί πως ήδη η πτώση των τιμών έχει φθάσει στο 32,7% και εκτιμά πως η καθοδική πορεία αναμένεται να συνεχισθεί, οδηγώντας σε τελική υποχώρηση της τάξεως του 42% (πρόκειται δηλαδή για περαιτέρω πτώση που θα προσεγγίσει το 10%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε η Ελλάδα με την Ισπανία κατατάσσεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές ακινήτων για το 2014, ενώ μικρότερη θα είναι η υποχώρηση στην Ολλανδία και στην Ιταλία. Μάλιστα, όπως εκτιμά ο Fitch, το 2015 η οικονομική σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη αναμένεται να φέρει και τις τιμές των ακινήτων στις δύο τελευταίες χώρες σε σταθερά επίπεδα, την ώρα που οι τιμές στην Ελλάδα και στην Ισπανία θα συνεχίσουν να σημειώνουν καθοδική πορεία.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται η Γερμανία και η Βρετανία, όπου οι τιμές ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν το 2014, ενώ στις ΗΠΑ θα καταγραφεί ήπια άνοδος και στην Αυστραλία και στον Καναδά, θα μείνουν αμετάβλητες.

Όσον αφορά στα καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια, ο Fitch εκτιμά πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται στην Ισπανία και στην Ολλανδία, στην επόμενη διετία, ενώ στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα, η αυξητική τάση θα αρχίσει να μετριάζεται ( αναμένεται, άλλωστε, ότι και ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί το 2015 με 2016).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης