Η Ελλάδα έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο καταρτίζονται διαδοχικά προγράμματα λόγω της κακής εκτέλεσής τους και της χωρίς προηγούμενο, υποχώρησης του ΑΕΠ, αναφέρει η Fitch σε έκθεσή της.

Η πολιτική αστάθεια και οι φόβοι για έξοδο από την Ευρωζώνη έχουν επιδεινώσει την ύφεση, σημειώνει η Fitch. Σύμφωνα με τον οίκο μόνο ένας συνδυασμός περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια από την Ευρωζώνη, η παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη της επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων και η μεταφορά του κόστους της στήριξης των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fitch διατηρεί την αξιολόγηση «CCC» της Ελλάδας η οποία υποδεικνύει το σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο και την πιθανότητα χρεοκοπίας.

Στην ίδια έκθεση, η Fitch σημειώνει ότι η πρόσφατη απόφασή της να αναθεωρήσει ανοδικά το outlook της Ιρλανδίας σε σταθερό από αρνητικό, δεν σηματοδοτεί μια ευρύτερη ανάκαμψη για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης ή για την Ισπανία.

Η αναβάθμιση, σημειώνει ο οίκος, αντανακλά «παράγοντες που συνδέονται με την Ιρλανδία, αντί να σηματοδοτεί μια αλλαγή στην τύχη της περιφέρειας της Ευρωζώνης στο σύνολο της», σημειώνει η Fitch.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση να συνδυάσουν τη δημοσιονομική και οικονομική προσαρμογή με την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ειδικότερα, για την Ισπανία η Fitch αναφέρει ότι «χρειάζονται βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Για την Πορτογαλία, η Fitch αναφέρει ότι «το αδύναμο οικονομικό outlook και το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής σημαίνουν ότι περιμένουμε και νέα βοήθεια από τον επίσημο τομέα αντί για μια πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων το 2013».

Επιμέλεια: Aννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης