Η εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα στο Eurogroup αντανακλά την πρόοδο στις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές εφέτος, όπως επίσης και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος, τονίζει η Fitch σε ανακοίνωσή της.

Θυμίζει ότι το Eurogroup δήλωσε πως η κυβέρνηση υλοποίησε τα 15 προαπαιτούμενα και άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ από τον ESM. Επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να εκταμιευτούν σύντομα για να χρησιμοποιηθούν ώστε να συνεχιστεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων στηρίζει την ιδιωτική κατανάλωση, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, συμβάλλοντας στην εκτίμησή του για μέτρια ανάκαμψη του ΑΕΠ αργότερα φέτος και ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και επίσημων δανειστών βρίσκονται σε ένα πιο σταθερό βηματισμό απ’ ότι το 2015, κυρίως υπό το πρίσμα του εξαιρετικά εμπροσθοβαρούς προγράμματος του ESM.

Ωστόσο η πρόοδος στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ήταν πιο αργή απ’ ότι αναμενόταν, αν και τα μέτρα αυτά ήταν λιγότερο απαιτητικά από προηγούμενες ρυθμίσεις που απαιτήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όπως η ασφαλιστική και η φορολογική μεταρρύθμιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης