Το αξιόχρεο (IDR) των ελληνικών τραπεζών σε «Restricted Default» (περιορισμένη χρεοκοπία) επιβεβαίωσε η Fitch. Ο oίκος αξιολόγησης διατήρησε το «Viability Rating» των ΕΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank καi Alpha Bank σε «F».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fitch υποστηρίζει πως η αξιολόγηση «RD» αντανακλά την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν εξυπηρετούν ένα σημαντικό μέρος των κύριων υποχρεώσεων τους δεδομένου ότι παραμένουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιβεβαίωση του «Viability Rating» σε «F» αντανακλά την εκτίμηση της Fitch πως οι τράπεζες αυτές θα χρεοκοπούσαν αν αίρονταν οι περιορισμοί στις καταθέσεις.

«Το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών και των επενδυτών, κάτι που θα αποκαθιστούσε το προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης και τελικά και την βιωσιμότητα των επιχειρηματικών τους μοντέλων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει πως έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στα πιστωτικά θεμελιώδη των τεσσάρων τραπεζών. Όπως τονίζει η Fitch, η ανακεφαλαιοποίηση στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 ενίσχυσε τα αποθεματικά για τα προβληματικά δάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης