Φόρος ακινήτων με το στρέμμα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013, 10:51


Όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια θα φορολογηθούν από το 2014 με το στρέμμα και όχι με την αντικειμενική τους αξία, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δεν προλαβαίνουν μέχρι το τέλος του έτους να καθορίσουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας αντικειμενικές αξίες τέτοιες, που να επιφέρουν το επιθυμητό εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Η αρμόδια επιτροπή, που συνεδρίασε την Τρίτη, επεξεργάζεται ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι επιβαρύνσεις σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι υψηλές. Εντούτοις, ειδικό καθεστώς εξετάζεται για τις αγροτικά καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και σε αυτές θα υπάρξει όριο αριθμού στρεμμάτων (π.χ. έως 20) που θα φορολογηθούν με χαμηλότερα ποσά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει αφορολόγητο όριο για τον ενιαίο φόρο.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Απόστολου Βεσυρόπουλου, του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Μακρυπίδη και του εκπρόσωπου της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη, εξετάστηκε η λύση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και οικοπέδων που βρίσκονται εκτός σχεδίου ανά στρέμμα και όχι ανά αξία.

Το σχέδιο, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα προβλέπει ότι για κάθε στρέμμα εκτός σχεδίου γης ο μέσος φόρος θα διαμορφωθεί σε 12 ευρώ ετησίως.

Για ακίνητα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε νησιά με έντονη τουριστική κίνηση ή σε βουνά που αποτελούν χειμερινούς προορισμούς για χιλιάδες πολίτες η ετήσια επιβάρυνση θα είναι ανά στρέμμα πολύ υψηλότερη. Ο φόρος σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να ξεκινά από 20, 30 ή ακόμη και 50 ευρώ ανά στρέμμα. Αντίθετα, αγροτεμάχια που βρίσκονται σε λόγκους και ραχούλες θα φορολογηθούν πολύ χαμηλότερα από 12 ευρώ.

«Αγκάθι» για το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων στρεμμάτων αλλά και όσων είναι αδήλωτα.

Η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει από τη φορολογία των αγροτεμαχίων - για πρώτη φορά - 800 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων στρεμμάτων δεν ξεπερνά τα 66,5 εκατ..

Όλα, λοιπόν, θα εξαρτηθούν από την πλήρη καταγραφή των αγροτεμαχίων μέσω της υποβολής δηλώσεων Ε9. Μάλιστα, το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει μία τελευταία ευκαιρία στους ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας των ακινήτων να τα δηλώσουν ή να διορθώσουν λανθασμένα στοιχεία που έχουν περάσει με παλαιότερες μεταβολές στα έντυπα Ε9, ώστε να υπάρξει η τελική εικόνα - περιουσιολόγιο των αγροτεμαχίων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Εντός σχεδίου ακίνητα

Σε ό,τι αφορά στη φορολογία των εντός σχεδίου ακινήτων, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου ακόμη δεν έχει καταλήξει για το αν θα υπάρχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ ή χαμηλότερο.

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Το μεσημέρι της Τετάρτης κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τα δημοσιεύματα περί φορολόγησης των αγροτεμαχίων: «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για φορολόγηση αγροτεμαχίων ή αγροτικών εκτάσεων».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013, 12:35