Σε εφιάλτη μετατρέπονται οι φόροι για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν από τα τέλη Ιουλίου να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο Δημόσιο, την ίδια στιγμή που μισθοί και συντάξεις παραμένουν στην… πρέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οικονομικοί αναλυτές ανέφεραν πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους φορολογουμένους, καθώς η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος ξεκινά στις 31 Ιουλίου. Το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας θα επιβαρύνουν επίσης τους πολίτες, με τη… λυπητερή να ανέρχεται στο σύνολό της στα 6 δισ. ευρώ. Σημαντικό τμήμα των προσδοκώμενων αυτών εσόδων για τον κρατικό κορβανά θα βεβαιωθεί μέσω των εκκαθαριστικών που θα σταλούν εντός του καλοκαιριού.

Ήδη πάντως, παρόλο που το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δοθεί καμία παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (30 Ιουνίου), συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο να υπάρξει μια σιωπηρή παράταση μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Φόροι σε… δόσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως έναν βαθμό, σωτήρια λειτουργεί η δυνατότητα που δίνεται στους φορολογουμένους να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους έως 12 δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι κατ’ ελάχιστον 15 ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν είναι φορολογικά ενήμεροι, παρότι, βέβαια, επιβαρύνονται με ένα ετήσιο επιτόκιο.

Ειδικότερα, για να «ενεργοποιήσουν» τη δυνατότητα αυτή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο TAXISnet συμπληρώνοντας στοιχεία, όπως το ετήσιο εισόδημά τους και τις ετήσιες δαπάνες τους. Από την υποβολή της αίτησής τους, μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση και ταυτόχρονα να δώσουν πάγια εντολή στην τράπεζα προκειμένου να πληρώνεται αυτόματα η μηνιαία δόση.

Για τη διαδικασία αυτή έχει οριστεί ετήσιο επιτόκιο 8,66%, ενώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των δύο μηνών επιβάλλεται πρόστιμο 10% του ποσού, το οποίο διπλασιάζεται (20%) έπειτα από 12 μήνες και προσαυξάνεται στο 30% ύστερα από 24.

Για παράδειγμα, εάν κατά την εκκαθάριση προκύψει ότι πρέπει να πληρώσετε φόρο 1.500 ευρώ, το ποσό αυτό θα πρέπει να το καταβάλετε σε τρεις δόσεις των 500 ευρώ (31 Ιουλίου, 30 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου). Εάν ενταχθείτε στη διαδικασία της πάγιας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτού λήξει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, τότε θα πληρώσετε το 1/12 των 1.500 ευρώ αντί του 1/3 (σε περίπτωση που δεν ενταχθείτε στη διαδικασία). Έτσι, έως τις 31 Ιουλίου μπορείτε να πληρώσετε 125 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 375 ευρώ της πρώτης δόσης (500) θα καταστεί ληξιπρόθεσμο (από 1η Αυγούστου) και θα επιβαρύνεται με μηνιαίο επιτόκιο 0,7% (8,66%/12 μήνες) έως ότου εξοφληθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης