Οι αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης λόγω της αναπροσαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εμφανίστηκαν από σήμερα στις αντλίες των πρατηρίων της χώρας.
 
Με το νομοσχέδιο που κατετέθη χθες, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη αυξάνεται κατά 12 λεπτά το λίτρο ενώ, μαζί με το ΦΠΑ που επιβαρύνει και τον φόρο κατανάλωσης, η συνολική αύξηση ανέρχεται στα 14,3 λεπτά.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,1 ευρώ το λίτρο, όπερ σημαίνει ότι, με την αύξηση του φόρου, η μέση τιμή θα ανέβει στο 1,24 – 1,25 ευρώ, με αποκλίσεις προς τα πάνω στις ακριβότερες περιοχές και προς τα κάτω στις φθηνότερες.

Αντίστοιχα ισχύουν για το πετρέλαιο κίνησης, που ακριβαίνει κατά 6 λεπτά το λίτρο.
 
Αντιθέτως, δεν αλλάζει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που πληρώνουν οι καταναλωτές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μοναδική αλλαγή για το συγκεκριμένο καύσιμο είναι ότι θα αυξηθεί η επιστροφή που εισπράττουν οι βενζινοπώλες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Ήφαιστος», καθώς, με το ισχύον σύστημα, οι πρατηριούχοι αγοράζουν το πετρέλαιο φορολογημένο με τον υψηλό συντελεστή που ισχύει για το κίνησης και παίρνουν πίσω τη διαφορά από το κράτος.

Η επιστροφή αυξάνεται κατά 6 λεπτά το λίτρο, όσο ανέβηκε ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά η τιμή καταναλωτή παραμένει ίδια.

Σύμφωνα πάντα με τις τιμοληψίες του ΥΠΕΚΑ, η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης κυμαίνεται στο 1,03 ευρώ και θα πλησιάσει με την αύξηση του φόρου το 1,1, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται γύρω στα 60 λεπτά το λίτρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης