Τους χειρότερους πολιτικούς της φόβους σπεύδει να απομακρύνει η κυβέρνηση, θέτοντας υπό διυπουργική επιτήρηση τις δαπάνες στους τομείς της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αποτυχία των αρμοδίων υπουργών να ελέγξουν τις δημόσιες δαπάνες στους τομείς τους, ο εκτροχιασμός κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και το αρνητικό διεθνές περιβάλλον ανάγκασαν την κυβερνητική επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση να προχωρήσει στη λήψη νέων αυστηρών μέτρων, τα οποία, μάλιστα, για να εφαρμοστούν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει και τους ειδικούς λογαριασμούς των υπουργείων στον προϋπολογισμό, που αποκτά έτσι πρόσθετα «έσοδα». Υπενθυμίζεται ότι στο οικονομικό της σκέλος η υπόθεση Ζαχόπουλου περιστράφηκε στους ειδικούς λογαριασμούς του Υπουργείου Πολιτισμού και τον τρόπο που τους διαχειρίστηκε ο τέως γενικός γραμματέας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης για την εξασφάλιση της διαφάνειας και του ελέγχου στις δημόσιες δαπάνες, αποφασίστηκε η συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής για τους τομείς της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικά στο χώρο της Υγείας οι δαπάνες κυριολεκτικά «καλπάζουν», διαψεύδοντας τις προσδοκίες για εξοικονόμηση σημαντικών ποσών από την αλλαγή του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία, αλλά και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Το κόστος λειτουργίας του συστήματος υγείας αυξάνεται και οι υπεύθυνοι απλώς παρακολουθούν με αμηχανία τα δημόσια ταμεία να…αδειάζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την υιοθέτηση των δύο αποφάσεων της κυβερνητικής επιτροπής απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Το επόμενο διάστημα θα καταρτιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Τέλος, τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής ασχολήθηκαν με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι η χώρα μας θα απαντήσει στην κρίση με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος και να προετοιμαστεί η χώρα για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες κατά την επερχόμενη περίοδο ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης