Φτηνότερο το ρωσικό φυσικό αέριο για την Ευρώπη φέτος

Φτηνότερο το ρωσικό φυσικό αέριο για την Ευρώπη φέτος
Το 2014, το ρωσικό φυσικό αέριο για την Ευρώπη θα είναι φθηνότερο. Η «Gazprom» για να αντέξει τις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να μειώσει την τιμή του «γαλάζιου χρυσού» που εξάγει κατά 4%.

Γενικότερα, το δίπτυχο της πολιτικής της «Gazprom» για τη διατήρηση της πρώτης θέσης στις πωλήσεις αερίου στην Ευρώπη, είναι μείωση τιμών και αύξηση εξαγωγών.

Η «Gazprom», όταν διαμόρφωνε τον προϋπολογισμό της για το 2014, είχε θέσει σαν μέση τιμή βάσης του φυσικού αερίου που εξάγεται σε χώρες του «άπω – μακρινού – εξωτερικού» (ανεπίσημος όρος που χρησιμοποιείται για τις χώρες του εξωτερικού που δεν ανήκαν στην ΕΣΣΔ, και στην περίπτωση των εξαγωγών φυσικού αερίου, είναι οι χώρες της Ευρώπης, εκτός των Δημοκρατιών της τέως ΕΣΣΔ), τα 372 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Τιμή που είναι κατά 15 δολάρια χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2013. Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα, Αντρέι Κρουγκλόφ.

Ο κύριος λόγος για την πτώση της τιμής του εξαγόμενου φυσικού αερίου, είναι η συντηρητική πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου. Η «Gazprom» εκτιμά ότι η τιμή πώλησης του βαρελιού πετρελαίου τύπου Urals θα έχει μέση ετήσια πτώση κατά 4 δολάρια και θα πωλείται μέχρι 101 δολάρια το βαρέλι. Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια εξαγωγών της «Gazprom» είναι συνδεδεμένα με την τιμή ενός «πακέτου» προϊόντων πετρελαίου, με υστέρηση στις τιμές εννέα μηνών. Έτσι, η δυναμική των τιμών του πετρελαίου επηρεάζει άμεσα το κόστος του φυσικού αερίου.

Ετσι, η μέση τιμή του φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μειώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το 2013, είχε μειωθεί κατά 5,5%, αγγίζοντας τα 380 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα, ανακοίνωσε η «Gazprom».

Με την κίνηση αυτή, αναμένεται να αυξηθεί ο όγκος φυσικού αερίου που θα εξάγει η «Gazprom» στην Ευρώπη.

Εκπτώσεις και αύξηση εξαγωγών

Ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κύρια αιτία για την επικείμενη έκπτωση, δεν βρίσκεται στην τιμή του πετρελαίου, αλλά στη διαφορά μεταξύ των τιμών των μακροπρόθεσμων συμβολαίων-συμβάσεων και των τιμών στην αγορά spot. «Η πραγματική τιμή για τις εξαγωγές φυσικού αερίου το 2014, θα εξαρτηθεί από το πως θα πάνε οι τιμές στην αγορά πετρελαίου στην Ευρώπη», επισημαίνει ο αναλυτής του Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών, Σεργκέι Αγκιμπάλοφ.

Για παράδειγμα, το 2012 οι τιμές spot ήταν κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερες από τη δημοσιευμένη εκτιμώμενη τιμή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία». Το 2013, μετά την παροχή εκπτώσεων στους Ευρωπαίους αγοραστές, η διαφορά μειώθηκε στο 7%, προσθέτει ο ίδιος. Είναι λογικό ότι το 2014 η διαφορά αυτή θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Εξωτερικοί παράγοντες

Τρεις είναι οι λόγοι που μειώθηκε η ευρωπαϊκή ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο τα τελευταία χρόνια, τονίζει ο ο αναλυτής της IFC Markets, Ντμίτρι Λουκασόφ:

1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει σοβαρά ένα πρόγραμμα αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Μέχρι το 2020, η συμμετοχή των ΑΠΕ αναμένεται να ανέλθει στο 20% από το σημερινό 14%. Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της δραστικής ανάπτυξης μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της εξοικονόμησης ενέργειας.

2. Η οικονομία της Ευρωζώνης (ΕΖ) βρίσκεται για σχεδόν δύο χρόνια σε ύφεση. Το ΑΕΠ της ΕΖ μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2013 κατά 0,4%.

3. Σε συνθήκες μείωσης της ζήτησης, παρατηρείται αύξηση της προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ και τη Νιγηρία.

Πηγή: Ρωσία Τώρα, Vzglyad
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014, 10:41