Παρά τη δημοσίευση των πρακτικών της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) και τη διατήρηση των αισιόδοξων προοπτικών για τις αγορές μετοχών, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei κατέγραψε νέες μεγάλες απώλειες.

Όσον αφορά στην BoJ και τα πρακτικά τα οποία δημοσιεύτηκαν, ο επικεφαλής της, Χαρουχίκο Κουρόντα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για υπερβολική αισιοδοξία στην αγορά μετοχών, ενώ επέμεινε για τον στόχο του πληθωρισμού στο 2,0%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, οι αμφισβητήσεις για την πολιτική της BoJ παραμένουν. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Κουρόντα θα έπρεπε να είχε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι η κατάσταση στις αγορές θα εξομαλυνθεί, την ώρα που η τρέχουσα μεταβλητότητα παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Προβληματισμοί όμως υπάρχουν και εντός της BoJ, σχετικά με το αν η αύξηση των πληθωριστικών εκτιμήσεων μπορεί, πράγματι, να οδηγήσει σε πραγματική αύξηση του πληθωρισμού. Η ισοτιμία δολαρίου/γιεν διαπραγματεύεται κάτω από τα 101,00 γιεν.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για αλλαγή πολιτικής από τη Γερμανία, η οποία αναμένεται να στηρίξει την ανάπτυξη. Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να βοηθήσει στον ανασχεδιασμό του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, προκειμένου να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγορές στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη θα παραμείνουν κλειστές σήμερα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης