Έντονες ρευστοποιήσεις υπέστη το ευρώ αρχής γενομένης από το «profit taking» στην ισοτιμία του ευρώ-γεν που υποχώρησε κάτω από το 114,00. Η ισοτιμία ευρώ-αμερικανικού δολαρίου δέχτηκε ισχυρές πιέσεις υποχωρώντας κάτω από το 1,3200, στο ημερήσιο χαμηλό του 1,3166. Δεν υπάρχει κάποιος καταλύτης που πυροδοτεί αυτή την πτώση και αποδίδεται στις ευμετάβλητες συνθήκες και στο χαμηλό όγκο συναλλαγών εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

Οι ρευστοποιήσεις στα ζεύγη του γεν ήταν αναμενόμενη σήμερα με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους μετά τα πολυετή υψηλά επίπεδα των ζευγών (χαμηλά για το γεν). Ειδικότερα, η ισοτιμία αμερικανικού δολαρίου-γεν δέχτηκε νωρίτερα πιέσεις ακόμα και κάτω από το 86,00 για να ανακάμψει εκ νέου στη συνέχεια.
Πολλά ζεύγη βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία για μη επαρκή χρόνο ώστε να επιτευχθεί επίλυση του δημοσιονομικού ζητήματος έως την 1η Ιανουαρίου, έδωσε αφορμή για έντονη αποστροφή ρίσκου στις αγορές. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αγορές βγήκε σήμερα η Ιταλία, αντλώντας από τις πωλήσεις 5ετών και 10ετών ομολόγων 5,87 δισ. ευρώ με στόχο 4-6 δισ. ευρώ. Το κόστος δανεισμού ήταν ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες δημοπρασίες.

Στη συνεδρίαση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς αναμένουμε σήμερα το δείκτη μεταποίησης Chicago PMI και τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης