Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μικτή για την αγορά συναλλάγματος και τις αγορές μετοχών. Ενώ ο δείκτης S&P 500 διέσπασε την αντίσταση στις 1.410 μονάδες, ο δείκτης δολαρίου επιχείρησε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος. Αυτές οι αντιθετικές κινήσεις δεν είναι και τόσο μυστήριες. Η γενεσιουργός αιτία αυτής της απόκλισης είναι η έλλειψη κάποιου παράγοντα που θα διαμορφώσει μια ξεκάθαρη τάση. Παράλληλα, εκτός από αυτό, παρατηρούμε ότι οι αρνητικές αυτές αποκλίσεις ενισχύονται.

Το ΑΕΠ ενισχύθηκε σημαντικά, αλλά το πιο σημαντικό από όλα, το δημοσιονομικό πρόβλημα, δείχνει να απέχει από κάποιο συμβιβασμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», οι Ρεπουμπλικάνοι αναζητούν 1,6 τρισ. δολάρια από φορολογικά έσοδα και 50 δισ. δολάρια αύξηση της στήριξης στην οικονομία. Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους για αυτήν την επίδειξη ευελιξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευρώ: Νέα χωρίς επιβεβαίωση είναι καλά νέα;

Το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αν και υπήρξε μικρή θεμελιώδης στήριξη για την πρόοδο αυτή. Εάν αναζητήσουμε, ωστόσο, θεμελιώδεις παράγοντες, θα τους βρούμε. Η μεταβλητότητα έχει βουλιάξει, τα νέα για την απασχόληση στη Γερμανία ήταν θετικά και οι αποδόσεις των ελληνικών και ισπανικών ομολόγων βρέθηκαν σε νέα χαμηλά.

Τα επίπεδα φόβου παραμένουν σε χαμηλά πέντε ετών, ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα οι φόβοι για την κρίση στην οποία βρίσκεται εξακολουθούν να υπάρχουν. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, το ευρώ θα σημειώσει πτώση. Εάν βελτιωθεί, θα καταγράψει άνοδο. Αν η κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη, η αστάθεια θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης