Με την πτώση της Μ. Τρίτης κατά 0,3%, ο δείκτης δολαρίου Dow Jones FXCM Dollar Index (ticker = USDollar Index) υποχώρησε για πέμπτη – διαδοχικά – ημέρα. Έχοντας σημειώσει το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Ιανουάριο του 2012, είναι πιθανή μια πραγματική διάσπαση της τάσης που θα εξαρτηθεί από την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Το γράφημα του δολαρίου αποτυπώνει την αναποφασιστικότητα των επενδυτών στο υψηλό 2,5 ετών, κάτι που ενισχύει το ρίσκο μιας αντιστροφής. Το ίδιο ρίσκο παρατηρείται και στα περισσότερα ζεύγη του δολαρίου. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου διαπραγματεύεται κάτω από το 1,3200, η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γιεν κινήθηκε προς το 96,50 και η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του αμερικανικού νομίσματος πλησίασε το μέσο του ετήσιου εύρους του στο 1,5575.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε γρήγορα ένα σημείο της επερχόμενης απόφασης επιτοκίων της FOMC: η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική της. Αυτό σημαίνει να μην περιμένουμε κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα στήριξης ποσοτικής χαλάρωσης ούτε μια μεταβολή στα επιτόκια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί. Αντίθετα, η πιθανότητα σημαντικής αντίδρασης είναι υψηλή για το δολάριο και άλλα ευάλωτα στο ρίσκο assets ανάλογα με τις εκτιμήσεις. Η επιρροή της Fed σχετίζεται με την προσπάθεια των κερδοσκόπων να προσδιορίσουν χρονικά τη σταδιακή απόσυρση και τελικά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης των 85 δισ. δολαρίων/μήνα.

Τους τελευταίους μήνες, η ανακοίνωση του διοικητή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι οδήγησε στην εντύπωση μιας σημαντικής στροφής των αξιωματούχων της Fed υπέρ της σταδιακής απόσυρσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εντός του τρίτου ή τέταρτου τριμήνου με πιθανή ολοκλήρωσή του στο τέλος του έτους. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε διστακτική αισιοδοξία για το δολάριο, αν και αποτελεί πηγή ανησυχίας για όσους θα κατέφευγαν σε assets υψηλότερου ρίσκου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αυτή η ακραία απουσία απόδοσης έρχεται σε αντίθεση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία διαπραγματεύτηκαν δείκτες όπως ο S&P 500. Ωστόσο, συγκρατείται από την υπόθεση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εμποδίσουν αντίξοες συνθήκες στις αγορές. Αυτή η πεποίθηση θα μπορούσε εξίσου να οδηγήσει σε μια διάσπαση στο δολάριο και στην ενίσχυση του ρίσκου, αν η Fed επεκτείνει χρονικά τη στήριξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης