Ο Έβαλντ Νοβότνι διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επαναλαμβάνει τις ανησυχίες του για την οικονομία της Ευρωζώνης και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλά για βελτιωμένες χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Οι προτάσεις για πιθανά νέα έκτακτα μέτρα/ «εργαλεία» νομισματικής στήριξης από την ΕΚΤ επανήλθαν στην επιφάνεια μέσω των δηλώσεων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας. Παρ’ όλα αυτά, οι διαφορετικές δηλώσεις άφησαν το ευρώ σχετικά αμετάβλητο έναντι του δολαρίου μετά από έντονη μεταβλητότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Νοβότνι δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται ακόμα η υποστηρικτική νομισματική πολιτική, ενώ ο Κερέ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την πολιτική στήριξης για όσο κριθεί αναγκαίο.

Παρ’ όλα αυτά ο Νοβότνι δήλωσε ότι βλέπει μια οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα και επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, ενώ ο Κερέ διακρίνει βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να είχε υποχωρήσει περισσότερο κάτω του 1,3200, ενώ μια άνοδος πάνω από αυτό το επίπεδο θα μπορούσε να είχε πυροδοτηθεί από τις πιο αισιόδοξες δηλώσεις του Κερέ. Ωστόσο, και οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η νομισματική πολιτική έχει περιορισμούς.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν δήλωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ξεπέρασε την αδύναμη περίοδο και αναμένει μέτρια ανάκαμψη. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Bundesbank υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις οικονομικές ανακοινώσεις, το ΑΕΠ α’ τριμήνου στην Ιταλία αναθεωρήθηκε καθοδικά για πρώτη φορά στο -0,6% από το -0,5%.

Το ευρώ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται γύρω από το 1,3225 έναντι του δολαρίου με πιθανή στήριξη γύρω από το 1,3191.

Το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται έναντι του γιεν καθώς η ισοτιμία των δύο νομισμάτων αντανακλά το σχεδόν 5% της ανόδου του δείκτη Nikkei. Οι Ιάπωνες επενδυτές ικανοποιήθηκαν από την ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ α’ τρίμηνου.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης