Η αύξηση των διαθέσιμων πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου (G20) την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

Η Ιαπωνία και άλλες χώρες θα αποσαφηνίσουν τη θέση τους σχετικά με την ενίσχυση του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, θέμα για το οποίο έχουν απευθύνει έκκληση οι Ευρωπαίοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάρτιο, η πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης είχε αποφασίσει να ενισχύει τα κεφάλαια των μηχανισμών οικονομικής βοήθειας στα 700 δισ. ευρώ από 500 δισ. που ήταν έως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη ευελπιστεί ότι και το ΔΝΤ από την πλευρά του θα προχωρήσει σε ανάλογη αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για την ευρωπαϊκή κρίση.

Τον τόνο των προθέσεων των G20 προσδιόρισε χθες ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Ζουν Αζούμι, υπενθυμίζοντας ότι οι αποφάσεις του θα ληφθούν από κοινού με την Κίνα, αλλά και άλλες χώρες.

Σχετικά με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Αζούμι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, αλλά διαπίστωσε ότι «υπάρχει ανάγκη για ένα βήμα μεγαλύτερο», προσθέτοντας ότι το επιβάλλουν οι τρέχουσες συνθήκες, καθώς αναδύονται νέα προβλήματα με την Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από σήμερα έως την άλλη εβδομάδα το Τόκιο θα διεξαγάγει με υψηλού επίπεδου αντιπροσωπείες συζητήσεις με άλλα κράτη, ανησυχώντας για τον τρόπο ανταπόκρισής τους στα νέα προβλήματα επί ευρωπαϊκών εδαφών.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Κίνα τον Μάρτιο ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Ζουν Αζούμι, είχε προετοιμάσει το έδαφος. Μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Γουάνγκ Κισάν, είχε ανακοινώσει ότι τα δύο κράτη θα συνεργαστούν προκειμένου να υιοθετήσουν κοινή θέση σε ενδεχόμενο αίτημα αύξησης των κεφαλαίων για οικονομική στήριξη της Ευρώπης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητεί το ενδεχόμενο ακόμα και να διπλασιάσει τα 600 δισ. δολάρια για τη βοήθεια υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Η Ιαπωνία είναι αποδέκτης πιέσεων στον τομέα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία ενισχύεται. Το γιεν ενισχύθηκε στο επίπεδο των 80,60 ανά δολάριο χθες, απειλώντας να εμποδίσει την εύθραυστη ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης