Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε χιλιάδες φορολογουμένους μία… επική γκάφα του Taxisnet.

Όσοι έχουν ένα μικρό εισόδημα το οποίο προκύπτει είτε από κάποια μεροκάματα, είτε από κάποιο μικρό ενοίκιο, είτε από περιστασιακή εργασία, φορολογούνται από το Taxisnet με βάση το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώΒάσει σχετικού νόμου προβλέπεται ότι εάν το πραγματικό εισόδημα είναι κάτω από 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό ποσό δεν είναι πάνω από 9.500 ευρώ και εφόσον δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα, οι πολίτες υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, όσοι έχουν ένα μικρό εισόδημα το οποίο προκύπτει είτε από κάποια μεροκάματα, είτε από κάποιο μικρό ενοίκιο, είτε από περιστασιακή εργασία, φορολογούνται από το Taxisnet με βάση το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ.

Όσοι δηλαδή εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα, αλλά διαθέτουν ιδιόκτητο διαμέρισμα και έχουν και ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο στο όνομά τους, φορολογούνται σαν επιχειρηματίες (!), πληρώνουν φόρο της τάξεως του 26% από το πρώτο ευρώ και καλούνται να δώσουν και προκαταβολή φόρου 75%.

Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, ειδικότερα, καθώς τα δηλούμενα εισοδήματα ήταν χαμηλά, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προσδιόρισε το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Έτσι ένας φορολογούμενος με πολύ χαμηλό εισόδημα μπορεί να δει στο εκκαθαριστικό του την πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που προκύπτει βάσει τεκμηρίων να φορολογείται με τελικό συντελεστή ακόμη και 45,5%!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν φορολογούμενοι αυτού του είδους είναι χιλιάδες και η φορολογική διοίκηση καλείται τώρα να βρει λύσεις και να διορθώσει το λάθος. Το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει ενημερωθεί για απαλλακτικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δίνει ο «Ελεύθερος Τύπος» με φοιτήτρια που είχε εισόδημα 1.516 ευρώ το 2015 και βρέθηκε με εκκαθαριστικό που της ζητεί 807 ευρώ φόρο!

Πάντως, γνώστες του ζητήματος που έχει ανακύψει μιλώντας στο zougla.gr συνέστησαν ψυχραιμία, λέγοντας πως πρόκειται για ένα απλό λάθος του συστήματος, το οποίο θα διορθωθεί.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης