Γαλλία: Συστήνουν φόρο σε smartphones

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, 18:45
Γαλλία: Συστήνουν φόρο σε smartphones
Η γαλλική κυβέρνηση θα όφειλε να θεσπίσει έναν ειδικό φόρο στα smartphones και στις ταμπλέτες για να χρηματοδοτήσει τις τέχνες, και πρέπει επίσης να διαλύσει την κρατική υπηρεσία που παρακολουθεί τις μεταφορτώσεις στο Διαδίκτυο (downloads/uploads), σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων που υποβλήθηκε σήμερα στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Δεύτερη Πράξη της πολιτιστικής εξαίρεσης», περιλαμβάνει 80 προτάσεις για το πώς θα συνεχιστεί η πολιτική της Γαλλίας για την επιδότηση των τεχνών στην ψηφιακή εποχή.

Επειδή οι χρήστες του διαδικτύου είναι απρόθυμοι να πληρώσουν για το ψηφιακό περιεχόμενο, είναι όμως πρόθυμοι να δαπανήσουν εκατοντάδες ευρώ σε smartphones και ταμπλέτες για να έχουν πρόσβαση σε αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να φορολογήσει τις συσκευές αυτές, συστήνει η ομάδα των εμπειρογνωμόνων.

Τα έσοδα του φόρου θα δοθούν στους καλλιτέχνες και τους εκδότες που παράγουν το περιεχόμενο των έργων αυτών, σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες, επικεφαλής των οποίων είναι ο Πιέρ Λεσκίρ, πρώην γενικός διευθυντής του δικτύου Canal+, όπως προστίθεται.

Η έκθεση, επίσης, εξέτασε την αποτελεσματικότητα του Hadopi, μιας υπηρεσίας που συστάθηκε πριν από τρία χρόνια για την "αστυνόμευση" του παράνομου κατεβάσματος ταινιών, μουσικής και τηλεοπτικών εκπομπών και την επιβολή προστίμου στους κατ' εξακολούθηση παραβάτες.

Τα αποτελέσματα ήταν μάλλον μεικτά, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι βρήκαν το κόστος της επιτήρησης των παράνομων μεταφορτώσεων δυσανάλογο εν σχέσει με τα οφέλη και συνέστησαν τη διάλυση της υπηρεσίας.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, 18:47