Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες με την ισοτιμία EURCHF να υποχωρεί στο 1,2085 μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Τράπεζας της Ελβετίας για τη νομισματική της πολιτική. Η SNB διατήρησε αμετάβλητο τόσο το κατώτατο όριο της ισοτιμίας στο 1,2000 όσο και τα επιτόκια στο 0,00%. Αναβάθμισε, ωστόσο, τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελβετικής οικονομίας, αναμένοντας να «τρέξει» με 1%, με διπλάσιο ρυθμό από προηγούμενη πρόβλεψη.

Στο γεν, η ισοτιμία USDJPY παραμένει σε υψηλά επίπεδα αν και υποχωρεί από το σημερινό υψηλό που δοκίμασε νωρίτερα στο 84,170. Πολλοί είναι οι αναλυτές που έχουν αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για την ισοτιμία μετά το ανοδικό σερί με την BNP Paribas να αναμένει το ζεύγος στα 85,00 γεν στο τέλος του β’ εξαμήνου έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για τα 75,00 γεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ειδησεογραφία της ημέρας, στη μηνιαία έκθεσή της η ΕΚΤ ανέφερε ότι διακρίνει ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Μάλιστα αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έσπευσαν να δηλώσουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να εγκαταλείπει σιγά σιγά τα έκτακτα μέτρα στήριξης. Συγκεκριμένα, ο Nowotny δήλωσε ότι δεν αναμένει μείωση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον ούτε αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ. Στη μηνιαία έκθεση η ΕΚΤ υπογραμμίζει ακόμα τα πληθωριστικά ρίσκα αναμένοντας τον πληθωρισμό να παραμείνει πάνω από το στόχο του 2% το 2012.

Στην Ευρωζώνη η απασχόληση υποχώρησε κατά 0,2% το δ’ τρίμηνο του 2011 έναντι εκτιμήσεων για πτώση 0,1%.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων Treasuries, οι οποίες ενισχύονται για έβδομη διαδοχικά ημέρα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ανοδικό σερί σε διάστημα 5ετίας μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση της Fed που αναγνώρισε σημάδια βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας. Η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αποτελεί παράγοντα στήριξης του δολαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης