Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις της Γερμανίας κάλεσαν σήμερα να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, η οποία απειλεί να τις οδηγήσει σε ζημίες τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρίες τα χαμηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με τους νέους, αυστηρότερους κανόνες για την κεφαλαιοποίησή τους, περιορίζουν τις επιλογές του τομέα ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 8,5 τρισεκ. ευρώ σε πόρους στην Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί ευελπιστούν ότι ο τομέας αυτός θα συμβάλλει η Ε.Ε να βγει από την κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ασφαλιστικές εταιρίες πλήττονται ιδίως διότι τα ασφαλιστήρια που πωλούσαν στο παρελθόν είχαν υψηλές εγγυημένες αποδόσεις, 4% ή και υψηλότερες. Η τήρησή τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη για αυτές, αφού οι εισροές τους από τις επενδυτικές τους τοποθετήσεις, ιδίως από τα ομόλογα στα οποία επενδύουν οι ασφαλιστικές, έχουν πέσει πολύ κάτω από αυτό το επίπεδο.

Το γερμανικό 10ετές ομόλογο αναφοράς έχει σήμερα απόδοση 1,76%. «Η αρχή του τέλους» σε ό,τι αφορά την πολιτική «των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο», επισήμανε η ένωση των ασφαλιστικών εταιριών της Γερμανίας GDV σήμερα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ένωση πάντως επισήμανε πως ο κλάδος δεν αντιμετωπίζει ακόμη οξεία κρίση λόγω των επιτοκίων.

Η τοποθέτηση αυτή αποτέλεσε μια έμμεση απάντηση σε μια αναφορά του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος επισήμανε νωρίτερα σήμερα ότι οι γερμανικές ασφαλιστικές πλήττονται από τα χαμηλά επιτόκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οίκος υπολόγισε ότι εάν τα επιτόκια παρέμεναν στα τρέχοντα επίπεδα την επόμενη δεκαετία, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα καλούνταν να δημιουργήσουν ένα αποθεματικά 40 δισεκ. ως 90 δισεκ. ευρώ από 6 δισεκ. ευρώ φέτος. Οι γερμανικές ασφαλιστικές είναι βάσει του θεσμικού πλαισίου υποχρεωμένες να διατηρούν αποθεματικό. Αυτό θα συρρίκνωνε σημαντικά τα έσοδά τους, επισήμανε ο Moody’s.

Ήδη ασφαλιστικές εταιρίες όπως οι Allianz και Ergo έχουν διαθέσει στην αγορά νέα προϊόντα με υποδεέστερες εγγυημένες αποδόσεις, για να αντεπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, αλλά ο οίκος αξιολόγησης επισήμανε ότι η απόδοσή τους θα καθυστερήσει.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης