Η επιτροπή οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης προειδοποίησε σήμερα ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δημιουργεί ουσιαστικούς κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και θα μπορούσε εν τέλει να απειλήσει τη φερεγγυότητα των τραπεζών και του ασφαλιστικού κλάδου.

Στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η επιτροπή των «σοφών», όπως είναι επίσης γνωστή, προβλέπει ανάπτυξη 1,7% εφέτος και 1,6% το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα των πέντε οικονομολόγων περιέγραψε το κόστος της προσφυγικής κρίσης ως «διαχειρίσιμο» για τη γερμανική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι η εισροή μεταναστών και προσφύγων θα οδηγήσει σε πρόσθετες δημόσιες δαπάνες ύψους έως 8,3 δισ. ευρώ το 2015 και έως 14,3 δις τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, επέκρινε τις πολιτικές της ΕΚΤ με μια ασυνήθιστα έντονη γλώσσα, λέγοντας ότι δημιουργεί «σημαντικούς κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα».

«Εάν τα χαμηλά επιτόκια διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια και η καμπύλη αποδόσεων παραμείνει ομοιόμορφη, τότε αυτό θα πλήξει τη φερεγγυότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών μεσοπρόθεσμα» ανέφερε η επιτροπή σε έκθεσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΕΚΤ δεν λαμβάνει υπ’ όψιν στη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής τους διαφαινόμενους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης