Γερμανία: Απρόσμενη άνοδος του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015, 02:15
Γερμανία: Απρόσμενη άνοδος του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος τον Σεπτέμβριο
Απρόσμενη άνοδο κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, υποδηλώνοντας ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν αισιόδοξα παρά τις ανησυχίες για την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, ο δείκτης Ifo, που βασίζεται σε μηνιαία έρευνα με δείγμα περίπου 7.000 επιχειρήσεις, ανήλθε τον Σεπτέμβριο στις 108,5 μονάδες από την ανοδικά αναθεωρημένη τιμή των 108,4 μονάδων τον Αύγουστο.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του δείκτη από τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανάμεναν κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στις 108,0 μονάδες.

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας επί του παρόντος δεν πλήττει την εμπιστοσύνη των Γερμανών εξαγωγέων, δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βολράμπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το σκάνδαλο με τη Volkswagen και τις παραποιημένες τιμές για τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ ξέσπασε πολύ αργά για να αντανακλάται στην τελευταία έρευνα της Ifo, με τον όποιο πιθανό αντίκτυπο να γίνεται εμφανής στα αποτελέσματα του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η εισροή χιλιάδων προσφύγων στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες πρόσφερε στήριξη στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, ιδιαίτερα στις πωλήσεις τροφίμων, με τα σούπερ μάρκετ να καταγράφουν αύξηση του τζίρου τους, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015, 02:15