Επιδεινώθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, τον οποίο καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μικρή αύξηση και υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χάνει δυναμική, καθώς οι εμπορικές εντάσεις πλήττουν τους εξαγωγείς της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε στις 99,2 μονάδες από το ανοδικά αναθεωρημένο επίπεδο των 99,7 μονάδων του προηγούμενου μήνα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 99,9 μονάδες. Ο δείκτης είχε καταγράψει αύξηση τον Μάρτιο ύστερα από έξι πτωτικούς μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ήπια αισιοδοξία του Μαρτίου για τους επόμενους μήνες εξανεμίστηκε» ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ. «Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να χάνει δυναμική» πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι το Βερολίνο αναμένει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να αυξηθεί κατά 0,5% εφέτος ύστερα από ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το 2018.

Οι Γερμανοί εξαγωγείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθενέστερη ζήτηση από το εξωτερικό, με τις εμπορικές εντάσεις που έχουν πυροδοτήσει οι πολιτικές «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την επιχειρηματική αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δύσκολο εμπορικό περιβάλλον σημαίνει ότι η ισχυρή εγχώρια ζήτηση της Γερμανίας, που στηρίζεται στην υψηλή απασχόληση, στις μισθολογικές αυξήσεις και στο χαμηλό κόστος δανεισμού, αναμένεται να είναι ο μοναδικός κινητήριος μοχλός ανάπτυξης την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης