Πτώση κατέγραψε τον Δεκέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, τον οποίο καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, σε μια ένδειξη ότι εντείνονται οι ανησυχίες μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων για τις προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε για τέταρτο συνεχή μήνα στις 101,0 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 101,8 μονάδες.

«Αυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ. «Οι εταιρίες είναι λιγότερο ικανοποιημένες με την τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση. Οι επιχειρηματικές τους προσδοκίες συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Η γερμανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ‘σφιχτή’ εορταστική περίοδο».
Οι προστριβές στο εμπόριο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη χρονιά χωρίς μια συμφωνία και η ασθενέστερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές φρενάρουν την εννεαετή ανοδική πορεία της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης.
Ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βολράμπε δήλωσε ότι η γερμανική οικονομία επιβραδύνεται αλλά δεν διαφαίνεται άμεσα ύφεση.
Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος σε επίπεδα έως 1,6%. Το ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι το επίπεδο του επιχειρηματικού κλίματος επιβεβαιώνει την πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος.
Καθώς η χρονιά φθάνει στο τέλος της, οι κίνδυνοι για τη γερμανική οικονομία φαίνεται να αντισταθμίζουν την όποια πιθανή ώθηση μπορεί να προσφέρει η παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Αντρέας Σόιρλε από την DekaBank.
Ο Σόιρλε επικαλέστηκε το Brexit και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία ως πιθανές αντιξοότητες για τη Γερμανία προσθέτοντας ότι οι ενδείξεις για ύφεση στην εμπορική διαμάχη μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν καλή είδηση για τη γερμανική οικονομία.
«Οι ειδήσεις διεθνώς κινούνται μεταξύ ανησυχιών και ανακούφισης», ανέφερε ο Σόιρλε. «Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ‘δωράκια’ πριν από τα Xριστούγεννα», ανέφερε σε σημείωμά του.
Η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το τέταρτο τρίμηνο ύστερα από συρρίκνωση κατά 0,2% το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ισχυρή αγορά εργασίας και η αύξηση των μισθών αναμένεται να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση απέναντι στους αυξανόμενους κινδύνους.

«Οι κίνδυνοι για την πρόβλεψή μας, ότι θα ανακάμψει η ανάπτυξη στη Γερμανία, από το 1,5% φέτος στο 1,8% το 2019, σαφώς αυξάνονται», δήλωσε ο Άντριου Κένινγκχαμ από την Capital Economics. «Προς το παρόν, συνεχίζουμε να προβλέπουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο του 2019 αλλά φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό ότι το ασθενέστερο οικονομικό υπόβαθρο θα την αναγκάσει να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για πολύ περισσότερο» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης