Γερμανία: Το πλεόνασμα θα συρρικνωθεί στο άμεσο μέλλον

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017, 07:00
Γερμανία: Το πλεόνασμα θα συρρικνωθεί στο άμεσο μέλλον
Το μεγάλο πλεόνασμα ισοζυγίου πληρωμών της Γερμανίας είναι το αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας και η κυβέρνηση δεν ασκεί καμία επιρροή πάνω σε αυτό, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας σε έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα, προσθέτοντας ότι το πλεόνασμα θα συρρικνωθεί στο άμεσο μέλλον.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι εκμεταλλεύεται το αδύναμο ευρώ για να δρέψει εμπορικό όφελος και καλεί για διμερείς συνομιλίες, ώστε να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Γερμανία, που ανέρχεται σε 65 δισεκατομμύρια δολάρια (60,2 δισ. ευρώ).

Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει στη μηνιαία έκθεσή του ότι η αυξανόμενη ιδιωτική κατανάλωση, η ενδεχόμενη ομαλοποίηση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δημογραφικοί παράγοντες στη Γερμανία ενδέχεται να μειώσουν το πλεόνασμα.

«Το γερμανικό πλεόνασμα ισοζυγίου πληρωμών είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Είναι το αποτέλεσμα, προπάντων, της εξαιρετικής ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας» τονίζει το υπουργείο, προσθέτοντας: «Το ισοζύγιο πληρωμών στη Γερμανία δεν ελέγχεται από το κράτος. Εν πάση περιπτώσει, οι πιθανές οικονομικές και πολιτικές δράσεις (που μπορούν να επηρεάσουν το ισοζύγιο) είναι πολύ περιορισμένες».

Μειώνονται οι εξαγωγές της

Η Γερμανία βασίζεται σε ιδιωτική κατανάλωση και αυξημένες κρατικές δαπάνες, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές της.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι το ισοζύγιο πληρωμών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 8,3% της παραγωγής το 2016, θα μειωθεί στο 8% μέχρι το 2018. Το ισοζύγιο πληρωμών διαμορφώθηκε στο 8,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2015.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν προτρέψει τη Γερμανία να εκμεταλλευτεί τα πρωτοφανή χαμηλά έξοδα δανεισμού για να αυξήσει τις επενδύσεις, ώστε να μειώσει τα μεγάλα πλεονάσματα στα ισοζύγια εμπορίου και πληρωμών της χώρας.

Το 2016, το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα έφτασε το πρωτοφανές ποσό των 253 δισ. ευρώ. Το ευρύτερο πλεόνασμα ισοζυγίου πληρωμών, το οποίο καταγράφει την εισροή και εκροή των αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων μιας χώρας, ανήλθε στο ποσό-ρεκόρ των 266 δισ. ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017, 07:00