Γιατί οι Αμερικανοί «ρίχνουν» λεφτά στην Ελλάδα;

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014, 06:22
Γιατί οι Αμερικανοί «ρίχνουν» λεφτά στην Ελλάδα;
Αρκετά επενδυτικά funds επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ελληνική αγορά, εκτιμώντας ότι το ρίσκο είναι σαφώς μικρότερο από άλλες αγορές και ότι ταυτόχρονα οι αξίες έχουν διαμορφωθεί σε ελκυστικά επίπεδα τιμών.

Στην ερώτηση «γιατί επενδύετε στην Ελλάδα» η απάντηση είναι η εξής: «Όταν έχουμε επενδύσει στο παρελθόν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ή σε αγορές όπως αυτές του Ουζμπεκιστάν και της Γεωργίας, το να επενδύσουμε σήμερα στην Ελλάδα, σε μία χώρα -μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το παράλογο θα ήταν να αγνοήσουμε την ελληνική αγορά και μάλιστα στις σημερινές τιμές». Η απάντηση αυτή προέρχεται από στέλεχος μεγάλης αμερικανικής εταιρείας επενδύσεων.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι τα funds αυτά δεν ποντάρουν το σύνολο των χρημάτων τους στην ελληνική αγορά, αλλά ένα μικρό μέρος. Αν κάνουν λάθος θα χάσουν χρήματα, αλλά αυτά δεν πρόκειται να προκαλέσουν το μέγεθος της καταστροφής που θα έχει αντίστοιχα ένας Έλληνας επιχειρηματίας ή επενδυτής σε περίπτωση που χαθεί το στοίχημα της ανάκαμψης της χώρας.

Ωστόσο, το αμέσως επόμενο και εύλογο ερώτημα είχε να κάνει με το θέμα του πολιτικού κινδύνου. Ο ίδιος άνθρωπος έδειξε να μην το αγνοεί, αλλά την ίδια στιγμή σημείωσε ότι οι Έλληνες έχουν να χάσουν πολλά σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρώπη κι αυτό πιστεύει ότι στο τέλος θα λειτουργήσει σοφά και για τον κόσμο και για τα πολιτικά κόμματα.

Εξήρε, επίσης, την στρατηγική θέση της Ελλάδας και επισήμανε ότι ζούμε μία περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη αστάθεια τόσο στην Βόρεια Αφρική, όσο και στην Τουρκία και στην Συρία. «Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι ισχυροί του πλανήτη θα ήταν να δουν την Ελλάδα σε μία κατάσταση αστάθειας».

Πηγή: capital.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014, 06:24