«Γνώριζαν οι Βρυξέλλες»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010, 12:54
«Γνώριζαν οι Βρυξέλλες»
Ως ευρωπαϊκή αποτυχία χαρακτηρίζουν οι Financial Times την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, με σημερινό κύριο άρθρο τους, στο οποίο αναφέρονται στις συναλλαγές που είχαν οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον αμερικανικό πιστωτικό όμιλο Goldman Sachs και τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Βρυξέλλες.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της Goldman Sachs ήταν γνωστές εδώ και καιρό, εκφράζοντας την απορίας της για τη στάση που κρατά η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ίδια η Κομισιόν επέτρεπε τη χρήση σύνθετων παραγώγων από τα κράτη - μέλη για τη ρύθμιση του δείκτη του ελλείμματος και η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Goldman Sachs «εκμεταλλεύτηκε ένα παραθυράκι που προθύμως άφησαν ανοιχτό οι Βρυξέλλες. Όταν οι κανόνες έγιναν πιο αυστηροί, η Ελλάδα απέρριψε μία νέα παρόμοια συμφωνία», προσθέτει.

«Οι Βρυξέλλες και το eurogroup πρέπει να γνώριζαν και να αποδέχθηκαν όσα γίνονταν», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, εκτιμώντας ότι οι Βρυξέλλες έκαναν τα στραβά μάτια, αντί να παραδεχθούν την παραβίαση του συμφώνου σταθερότητας από κάποιες χώρες της ευρωζώνης.

«Η υπόθεση δεν αποτελεί ευθύνη μόνο της Ελλάδας. Πρόκειται για ευρωπαϊκή αποτυχία», καταλήγει το άρθρο των Financial Times.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010, 13:08