Ανεπαρκείς κρίνει τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις για την επίτευξη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η Goldman Sachs. Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι πλέον είναι αναγκαία η λύση της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο δημόσιος τομέας. Προτείνει ουσιαστικά την υλοποίηση OSI (Official Sector Investment), σε συνέχεια του PSI (Private Sector Investment) που έγινε το Μάρτιο.

Σε έκθεση με τίτλο «Greek Debt Sustainability: Official Sector Restructuring is Necessary» (Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: Αναγκαία η Αναδιάρθρωση του Επίσημου Τομέα, οι αναλυτές της Goldman Sachs, θεωρούν αναγκαία τη μείωση του χρέους ώστε να γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για την επίτευξη της μείωσης στο 120% του χρέους προς το ΑΕΠ έως το 2020, στόχο που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια επίσημη αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα θα ήταν απαραίτητη, ενώ υπολογίζει πως θα ξεπερνούσε τα 80 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, οι λύσεις που συζητούνται αυτή τη στιγμή ( α. μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια, β. προσφορά κερδών από τη συμμετοχή των εθνικών κεντρικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και γ. πρόγραμμα επαναγοράς χρέους για τα ομόλογα του PSI που έχουν αναδιαρθρωθεί), δεν είναι επαρκείς ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η Goldman Sachs, εκτιμά ότι εάν πράγματι αποφασισθεί η δραστική λύση της απομείωσης μέρους του χρέους, (η ίδια το υπολογίζει σε τουλάχιστον 80 δις ευρώ), τότε δεν αποκλείεται να χρειασθεί περισσότερος χρόνος για να επέλθει συμφωνία, κάτι όμως που θα αναβάλει περαιτέρω την τελική επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Goldman Sachs το υπάρχον status quo προσφέρει μόνο παροδική «ανακούφιση» και διατηρεί την αβεβαιότητα στο ελληνικό χρέος η οποία με τη σειρά της «φρενάρει» την όποια προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας. Αντίθετα, μία αποφασιστική διαγραφή του χρέους, θα αφήσει πίσω κάθε άλυτο πρόβλημα του ελληνικού ζητήματος.

Το υπάρχουν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή του βαθαίνει την ύφεση και δημιουργεί κινδύνους με πολιτικές επιπτώσεις, σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Επιμέλεια: Aννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης