H Alpha Bank και η Visa Europe φέρνουν την τεχνολογία contactless στην ελληνική αγορά!

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 14:22
H Alpha Bank και η Visa Europe φέρνουν την τεχνολογία contactless στην ελληνική αγορά!
Η Alpha Bank και η Visa Europe πραγματοποίησαν την Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, την πρώτη contactless συναλλαγή στην Ελλάδα, με την Alpha Bank Enter Visa payWave.

Η νέα τεχνολογία που παρουσιάστηκε, θα επιτρέπει την πληρωμή για αγορές μικρών ποσών, έως 20 ευρώ, χωρίς την εισαγωγή κάρτας στο τερματικό της επιχειρήσεως ή την πληκτρολόγηση του Προσωπικού Μυστικού Αριθμού (ΡΙΝ), ανοίγοντας έτσι, τον δρόμο για τις μελλοντικές εξελίξεις των ηλεκτρονικών πληρωμών και στη χώρα μας.

Η τεχνολογία contactless βασίζεται στην ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας «Near Field Communications» (NFC), η οποία επιτρέπει στο ειδικό τερματικό να διαβάσει το σήμα από την κάρτα Visa, όταν αυτή τοποθετείται σε απόσταση πέντε (5) εκατοστών, και να ολοκληρώσει τη συναλλαγή μέσω ενός ασφαλούς δικτύου, σε χρόνο λιγότερο του ενός (1) δευτερολέπτου. Από την πλευρά του ο καταναλωτής, για να πληρώσει το ποσό, πρέπει απλώς να κρατήσει την κάρτα του, πιστωτική ή χρεωστική, μπροστά από το τερματικό για ελάχιστα δευτερόλεπτα: δεν δίδει την κάρτα του στον υπάλληλο, δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσει τον Προσωπικό Μυστικό Αριθμό (ΡΙΝ) και έτσι η συναλλαγή ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα, χωρίς το κόστος διαχειρίσεως μετρητών και «ψιλών» και με απόλυτη ασφάλεια.

Η νέα τεχνολογία είναι ιδανική για πληρωμές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου και του Μετρό, σε χώρους σταθμεύσεως, κινηματογράφους, θέατρα, μικρά καφέ, fast foods και γενικά, οπουδήποτε οι συναλλαγές είναι μικρής αξίας και η ταχύτητα στην εξυπηρέτηση έχει μεγάλη σημασία.

Η Alpha Bank σχεδιάζει την επόμενη ημέρα στις ασφαλείς, γρήγορες και τεχνολογικά εξελιγμένες μικρές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει κυρίως το Προσωπικό της Τραπέζης. Η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος βασίσθηκε σε υλικοτεχνική υποδομή που παρείχε η εταιρία Printec.

Ο κ. Λεωνίδας Κασούμης, Διευθυντής Καταναλωτικής Πίστεως της Alpha Bank και Πρόεδρος της Visa Hellas, δήλωσε σχετικά: «Η Alpha Bank συνεχίζει να θέτει ψηλά τον πήχυ της καινοτομίας στον τομέα της τεχνολογίας, όσον αφορά στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Καταναλωτικής Πίστεως και μέσω της contactless τεχνολογίας πρωτοπορεί και κάνει ακόμη ένα βήμα προς το μέλλον των ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς η νέα αυτή τεχνολογία αποτελεί τον προπομπό της πραγματοποιήσεως συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων. Αποτελεί ιδιαίτερη ικανοποίηση για εμάς, το ότι πρώτοι εισάγουμε την τεχνολογία contactless στην Ελλάδα, τη νέα τάση συναλλαγών που ήδη από το 2007, σημειώνει πολλή μεγάλη επιτυχία σε πολλές άλλες χώρες που εφαρμόζεται, όπως στη Γαλλία, την Τουρκία, την Αγγλία, την Πολωνία».

Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Visa Europe για την Ελλάδα δήλωσε: «Με την τεχνολογία Visa payWave για contactless πληρωμές, οι αγορές γίνονται πιο εύκολα, άνετα και γρήγορα για τους καταναλωτές, αλλά και για τους εμπόρους. Οι πληρωμές ολοκληρώνονται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και με απόλυτη ασφάλεια, μειώνονται οι ουρές στα ταμεία, μειώνεται το κόστος διαχειρίσεως των μετρητών, ενώ, επιπλέον, αυξάνεται περαιτέρω η ασφάλεια, από το γεγονός ότι καταναλωτές και καταστηματάρχες έχουν λιγότερα μετρητά στην κατοχή τους.

Κατά την τελευταία πενταετία, η τεχνολογία Visa payWave για contactless πληρωμές εξαπλώνεται με επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Το 2011, οι εν λόγω πληρωμές με κάρτες Visa πανευρωπαϊκά τετραπλασιάσθηκαν, ενώ για το 2012, εκτιμάται ότι οι κάρτες Visa για contactless πληρωμές θα αγγίξουν τα 50 εκατ. σε όλη την Ευρώπη».

Σχετικά με την Alpha Bank

Η Alpha Bank ιδρύθηκε το 1879 και είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Με δίκτυο άνω των 900 Καταστημάτων, ο Όμιλος της Alpha Bank δραστηριοποιείται και στη διεθνή τραπεζική αγορά με παρουσία στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Ουκρανία, στην Αλβανία, στην Π.Γ.Δ.Μ. και στη Μεγάλη Βρεταννία.

Ο Όμιλος Alpha Bank, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους του χρηματοοικονομικού τομέα, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της λιανικής τραπεζικής, της τραπεζικής μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, των πιστωτικών καρτών, της διαχειρίσεως κεφαλαίων, της επενδυτικής τραπεζικής, του private banking, των χρηματιστηριακών εργασιών, του leasing και του factoring.

Σχετικά με τη Visa Europe

Η Visa Europe είναι ένας οργανισμός μελών που ανήκει και ελέγχεται από περισσότερες από 3.700 ευρωπαϊκές τράπεζες – μέλη και απέκτησε ανεξάρτητη οντότητα τον Ιούλιο του 2004. Η Visa Europe
ανεξαρτητοποιήθηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό Visa Inc., με αποκλειστική, αμετάκλητη και μόνιμη δικαιοδοσία στην Ευρώπη, ενώ και οι δύο εταιρίες λειτουργούν με σκοπό να διασφαλίσουν παγκόσμια διαλειτουργικότητα. Ως ένα αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα σε συγκεκριμένες ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών και των πελατών τους –εμπόρων και κατόχων καρτών – ενώ παράλληλα, συμβάλλει στην υλοποίηση του στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει μία πραγματικά ενιαία αγορά πληρωμών.

Στην Ευρώπη κυκλοφορούν 445 εκατ. χρεωστικές, πιστωτικές και εταιρικές κάρτες Visa. Τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2011, οι κάρτες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για να πραγματοποιηθούν αγορές και αναλήψεις μετρητών αξίας Ευρώ 1,7 τρισ. Το 14% της καταναλωτικής δαπάνης στα σημεία πωλήσεως στην Ευρώπη γίνεται με κάρτες Visa και σχεδόν το 80% πραγματοποιείται με χρεωστικές κάρτες Visa.

Επίσης, περίπου 30 εκατ. κάρτες της Visa για contactless συναλλαγές, κυκλοφορούν στην Ευρώπη, ενώ έως το τέλος του 2012, αναμένεται να έχουν κυκλοφορήσει περισσότερες από 50 εκατ. κάρτες της Visa για τις εν λόγω συναλλαγές.

Η Visa είναι αποδεκτή σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ΑΤΜ παγκοσμίως, το Visa / Plus, προσφέροντας πρόσβαση σε μετρητά στο νόμισμα της καθεμίας από τις 200 χώρες, στις οποίες έχει παρουσία.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 14:25